Megvan kitől kap fegyvereket Ukrajna: Az Egyesült Arab Emírségektől

Mivel Ukrajna egyelőre még mindig nem kapott fegyvereket az Egyesült Államoktól és az EU-tól, ezért Kijev Abu Dhabitól rendelt fegyvereket az IDEX nevű fegyverkiállításon.

Katonai és technológiai együttműködésről szóló szerződést írt alá Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek. A szerződést maga Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be, aki jelen volt az Abu-Dhabiban zajló IDEX-2015 fegyverkiállításon. Hozzátette, hogy Kijev a fegyverek vásárlásáról is megegyezett az eseményen. Habár Porosenko nem árult el részleteket a megkötött szerződésről, de hangsúlyozta, hogy azok szigorúan védelmi célokat szolgálnak.

„Az arabok az európaiakkal és az amerikaiakkal ellentétben nem félnek Putyintól és attól sem, hogy esetlegesen kitörhet a harmadik világháború akkor, ha fegyvereket szállítanak Ukrajnába”

– írta ki a Facebook-oldalára Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes, aki megéljenezte a fegyvervásárlási szerződés megkötését. Hozzátette még, hogy “nem várták meg a zöld jelzést az Egyesült Államokból”.

Az Abu-Dhabiban évente megrendezett nemzetközi fegyverkiállítás, vagyis az IDEX, a Közel-Kelet legnagyobb fegyvervására, amelyen a világ minden tájáról érkező kormányzati képviselők, katonai tisztségviselők és a védelmi iparban működő vállalatok vesznek részt. Idén több mint 150 vállalat és 55 ország vesz részt a vasárnaptól csütörtöktől zajló fegyverexpón. A nyitóceremónián fellépett a fehéroroszországi nemzeti gárda és a dél-koreai hadsereg egyik különleges egysége. A nyitóbeszéden  Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek uralkodója, a terrorizmus elleni harc fontosságáról beszélt.

A helyi média szerint eddig körülbelül 20 nagy fegyvervásárlási szerződést írtak alá az emírségi hadiipari vállalatok,mintegy 10 milliárd dollár értékben, s leginkább drónokat (pilóta nélküli gépeket), kémműholdakat, katonai járműveket, informatikai hadviseléshez használt szoftvereket és gyors naszádokat vásároltak. A vásárlók között volt az Airbus, Boeing, Rosnbauer International.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez