Amerikai-kínai egyeztetés Koreáról

Washington és Peking elkötelezett a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, és egyetért abban, hogy Iránnak meg kell ragadnia a nukleáris programjáról folytatott megbeszélések jelentette történelmi lehetőséget, hogy eloszlassa a vele kapcsolatos nemzetközi aggályokat – közölte az MTI.

A Fehér Ház február 25-én kiadott közleménye szerint ebben egyetértett Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi államtanácsos, a kínai diplomácia volt vezetője a New Yorkban folytatott tárgyalásokon.

A megbeszélésen a regionális és a globális kihívásokkal szembeni lépések koordinációjának erősítéséről volt szó, napirenden volt Észak-Korea, Irán, Afganisztán, az egészségügyi világbiztonság és a terrorelhárítás kérdése is.

Rice és Jang egyetértett abban, hogy Észak-Koreának nem sikerülhet egyszerre az, hogy nukleáris fegyverekhez is jusson és gazdaságát is fejlessze.

Hszi Csin-ping kínai államelnök és pártfőtitkár 2015-ben esedékes egyesült államokbeli állami látogatásával kapcsolatban Rice hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a két ország a közös érdekek mentén kiterjessze az együttműködést.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez