Rice: bizalmatlannak kell lenni Iránnal

Egy rossz megállapodás Iránnal rosszabb volna, mint ha egyáltalán nem születne megállapodás – jelentette ki az Iszlám Köztársaság nukleáris programjáról folytatott tárgyalásokról Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti lobbicsoportjának, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC) az éves washingtoni konferenciáján hétfőn.

Rice a 16 ezer főnyi közönség előtt elmondott, héber nyelvű fordulatokkal fűszerezett beszédében hangsúlyozta, hogy egy atombombával rendelkező Irán egyaránt fenyegetés volna Izrael, az Egyesült Államok és az egész világ számára, és megismételte, hogy Washington megingathatatlanul elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és ez Barack Obama elnöknek is személyes ügye.

A nemzetbiztonsági tanácsadó a Benjámin Netanjahau izraeli miniszterelnök kongresszusi beszédének előestéjére időzített felszólalásában hangsúlyozta: az Egyesült Államok olyan megállapodásra törekszik Iránnal, amely “minden kiskaput” lezár az előtt, hogy nukleáris fegyvert fejleszthessen ki. Emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elnök ezt már 2008-ban megfogadta. Hangsúlyozta: az elnök minden lehetőséget nyitva hagy annak megakadályozására, hogy Teherán nukleáris fegyverhez jusson. Szerinte bizalmatlannak kell lenni, és ellenőrizni kell a megállapodás Irán általi betartását.

Susan Rice ugyanakkor figyelmeztette közönségét: “nem reális”, “elérhetetlen” az a cél, hogy Irán teljes egészében hagyjon fel a hazai urándúsítással. “Ha ez a célunk, akkor a partnereink elfordulnak tőlünk” – hangoztatta Rice Oroszországra, Kínára, Nagy-Britanniára, Franciaországra és Németországra utalva, amelyek az Európai Unió elnöklete alatt a “P5+1” csoport tagjaiként tárgyalnak Iránnal.

Az amerikai kongresszust pedig attól intette óva Rice, hogy a Teherán és a nagyhatalmak között folyó tárgyalások alatt újabb szankciókat fogadjon el Irán ellen, mert szerinte egy ilyen beavatkozás veszélyeztetné a diplomáciai erőfeszítéseket.

Rice egy hete a PBS televíziónak úgy nyilatkozott, hogy “romboló hatással” lesz az amerikai-izraeli viszonyra ha Netanjahu beszédet mond a kongresszusban. Az elnöki tanácsadó rámutatott, hogy az izraeli kormányfőnek a kongresszus republikánus vezetői általi meghívása a pártosság felé mozdította el a két ország viszonyát, amelynek pedig szerinte az amerikai belpolitika fölött kellene állnia.

Az AIPAC-tanácskozáson Rice hangsúlyozta, hogy a két országot “különleges kapcsolatrendszer” köti össze, és hogy az nem egyes vezetők vagy politikai pártok közötti partnerség. “Ez két országnak a népeink megbonthatatlan barátságában gyökerező szövetsége. Ez nem alku tárgya, és sohasem lesz az” – mondta.

Netanjahut John Boehner, a képviselőház republikánus párti elnöke úgy hívta meg Washingtonba, hogy nem egyeztetett sem a Fehér Házzal, sem a külügyminisztériummal vagy a törvényhozás demokrata párti tagjaival. A kongresszus 39 demokrata tagja jelezte, hogy bojkottálni fogja az izraeli kormányfő beszédét, a Fehér Ház pedig a március 17-én megtartandó izraeli választások közelségére hivatkozva közölte, hogy az elnök nem fogadja Netanjahut. Az izraeli kormányfő washingtoni beszédének idején Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter külföldön tartózkodik majd.

Benjámin Netanjahu kedden immár harmadik alkalommal szólalhat majd fel az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén. Eddig ez a megtiszteltetés a külföldi vezetők közül egyedül Winston Churchill néhai brit miniszterelnököt érte.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez