Amerikai-izraeli vita Iránról

“Közelebb vagyunk a megállapodáshoz Iránnal, mint három-öt hónappal ezelőtt, de még egyáltalán nem biztos, hogy lesz egyezmény”- nyilatkozta Obama elnök a Reuters hírügynökségnek. Netanjahu kedden beszél a republikánus többségű kongresszusban Washingtonban.

“Irán célja az, hogy megsemmisítse Izraelt”- azt hangsúlyozta Netanjahu miniszterelnök, amikor az Izraelt támogató amerikaiak előtt beszélt. Netanjahu mindenképp szeretne megakadályozni egy megjegyzést az USA és Irán között. Egyrészt azért, mert úgy véli, hogy ez Izrael stratégiai érdeke, másrészt pedig a két hét múlva esedékes választásokra igyekszik szavazókat szerezni magának és pártjának. Netanjahu kapcsolatai kiválóak az amerikai ellenzékkel, de igen feszültek Obama elnökkel. Korábban Netanjahu arra próbálta meg rábeszélni az Egyesült Államokat, hogy indítson megelőző háborút Irán ellen, mielőtt a vallási vezetők által irányított ország megteremti az atomfegyver létrehozásának feltételeit. Az 1979-es vallási forradalom óta Irán tagadja Izrael létezésének jogát.

“Az USA és Izrael stratégiai szövetségesek”- hangsúlyozta Obama elnök, de ez nem jelenti azt, hogy hasonlóképp értékelik minden esetben a közel-keleti fejleményeket. Obama pártjának, a demokratáknak képviselői és szenátorai részben bojkottálják Netanjahu kongresszusi beszédét, mondván az beavatkozás az amerikai belpolitikába. A republikánus többség viszont támogatja Netanjahu elképzeléseit, és keményebb fellépést sürget a Közel-Keleten. A republikánus elnök, ifjabb George Bush 2003-ban megtámadta Irakot és elsöpörte Szaddám Huszein rendszerét. Később az USA kivonta csapatait Irakból, ahol ma teljes a káosz, hiszen az ország területének egy részét az Iszlám Állam ellenőrzi. Ellenük Obama elnök a légierőt veti be, de a republikánus többség és Izrael szerint szárazföldi csapatokra is szükség lenne, mert másképp nem lehet legyőzni az Iszlám Államot, mely Irak és Szíria egy része felett uralkodik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez