Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait Ghánával és Afrikával

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről és megszilárdításáról tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ghánai kollégájával, Hanna Tettehel. A felek gazdasági és műszaki együttműködési megállapodásokat írtak alá és megállapodtak abban is, hogy Magyarország jövőre nagykövetséget nyit a ghánai fővárosban, Accrában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország számára rendkívül fontos, hogy olyan stabil nyugat-afrikai országgal alakítson ki szoros kapcsolatokat, mint Ghána. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ghána kiemelt partnernek számít, a mostani tárgyalások és megbeszélések pedig komoly előrelépést jelentenek a kétoldalú kapcsolatok megszilárdítása terén. Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Ghána a nyugat-afrikai régió egyik legstabilabb és legerősebb gazdasággal rendelkező országa. A magyar külpolitikai egyik feladata pedig az, hogy érvényesítse a magyar nemzetgazdasági érdekeket és segítse a magyar vállalatokat, hogy részt vehessenek az afrikai országok fejlesztési programjaiban.

Hanna Tette ghánai külügyminiszter asszony üdvözölte, hogy Magyarország nagykövetséget tervez nyitni a ghánai fővárosban, és reméli, hogy hazája szintén létesít majd külképviseletet Budapesten. A ghánai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ghána is szeretné megerősíteni kapcsolatait Magyarországgal, és a mostani találkozó ehhez ó alapot kínál.  A magyar származású ghánai külügyminiszter asszony emellett megköszönte hazánk támogatását és segítségét a nyugat-afrikai Ebola járvány elleni küzdelemben és megfékezésében.

Az eseményen Szabó László parlamenti államtitkár elmondta, hogy Magyarország három nagykövetséget tervez nyitni Afrikában. Az idén az Etióp fővárosban, Addisz-Abebában fog nyílni magyar külképviselet. Jövőre pedig Angolában és a már említett ghánai fővárosban lesz majd magyar nagykövetség.

Forrás: MTI, Külgazdaság és Külügyminisztérium

Fotó: Kovács Márton/KKM

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez