Elfogadták a netsemlegességre vonatkozó szabályozást

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) megszavazta, hogy az internetszolgáltatás közműnek számítson az Egyesült Államokban. Ezzel sikerült elérni, hogy a legszigorúbb netsemlegességi szabályok legyenek érvényesek, ami óriási lépés a nyílt, szabad internet megőrzése felé.

Maga a netsemlegesség kifejezés még 2003-ból származik. Akkor egy Tim Wu nevű jogprofesszor ötlete volt egy olyan szabály bevezetése, ami biztosítaná az internetes tartalmak diszkriminációmentességét. Ezzel lehetővé téve az egyenlő feltételek megőrzését az internetes alkalmazásokra épülő vállalkozásoknak, legyen az befutott nagy cég, vagy induló startup.

A netsemlegesség elve alapján tehát a szolgáltatóknak tilos bármilyen weboldalhoz vagy alkalmazáshoz korlátozni, vagy blokkolni a hozzáférést. Egyben nem is jutalmazhatnak, favorizálhatnak különböző cégeket azzal, hogy gyorsabb elérést biztosítanak a tartalmukhoz. Tehát nem megengedett a megkülönböztetés egyik irányba sem.

Bár eddig nem volt rá példa, de ez megakadályozza, hogy a jövőben előfordulhasson az, hogy az egyik nagyvállalat fizet a szolgáltatónak azért, hogy az ő tartalmához gyorsabb elérést nyújtson, míg a versenytársa irányába ugyanezt lassabban biztosítsa a felhasználóknak. Ez akkor is előfordulhat, ha például egy szolgáltató üzleti kapcsolatban áll internetes tartalmakban (is) utazó vállalattal, így érdekében állhat kedvezni neki. A netsemlegesség garantálja, hogy ilyen módszerrel ne lehessen a „következő” Google-t vagy Facebookot kiszorítani a piacról, még mielőtt egyáltalán belépett volna.

A mostani eredményt sokéves vita után sikerült elérni, ez egyszerre folyt a Kongresszusban, az FCC-nél és a bíróságon is. A kommunikációs hatóság először nem akarta közművé nyilvánítani a szolgáltatókat, viszont hasonlóképpen akarta őket szabályozni a netsemlegesség elérése érdekében. Ezt az egyik legnagyobb ilyen vállalat megtámadta a bíróságon, és tavaly megnyerte a pert, miszerint az FCC-nek nincs hatásköre ilyen szabályt hozni. Ezután először úgy tűnt, nem sok esély van rá, hogy sikerül realizálni a terület szabályozását.

Az FCC azonban ahelyett, hogy meghátrált volna, inkább bekeményített. A bizottság a héten 3-2 arányban elfogadta, hogy az internetszolgáltatók közművek legyenek, ezzel elérve a diszkrimináció tilalmát. A lépés nagy győzelem a szabad internet felé, de a történetnek itt nincs vége. A republikánusok egy része a túlzott szabályozottságra és a szövetségi szintű hatalom túlburjánzására hivatkozva lehet,  hogy megpróbálja megnyirbálni az FCC döntését. A szolgáltatók pedig esetleg ismét bíróságra viszik majd az ügyet.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez