Ukrajna: új átjáró a dzsihadistáknak Európába?

„A testvéreink már ott vannak. Amint odamegy valamelyik harcosunk, mindjárt vesz magának egy SIM kártyát és felhív engem, hogy sikeresen megérkezett Ukrajnába” – mesélte a magát csak Khalidnak nevező férfi a nyugati The Intercept magazinnak.

A férfi saját elmondása szerint egy olyan ISIS-sejtet vezet Isztambulban, amelynek a célja az európai dzsihadisták ellátása addig, amíg ki nem jutatják őket Szíriába. Ugyanakkor nem egyszer segítettek azoknak is, akik ott akarták hagyni az arab országot, és más helyen akarták folytatni „szent küldésüket”, ami vagy a „kalifátus” helyi szárnyának létrehozását, vagy a takfírikkel (hitetlenekkel) folytatott harcot jelentette. A fő célpontok többek közt Líbia, a Balkán, Nyugat-Európa városai és a Kaukázus voltak, de most egy újabb állammal bővült a lista: Ukrajnával.

Kháled azt mondja: mivel Kijev oldalán sok olyan katonai egység és brigád harcol, amely külföldiekből áll és nem tartozik az ukrán vezetés irányítása alá, nem volt kérdéses, hogy a kelet-ukrajnai harcok előbb-utóbb felkeltik a muszlim szélsőségesek figyelmét, mert ezen a terepen „szabadon” és nagyobb “ellenőrzés nélkül” megjelenhetnek. Különösen a csecsenek és a dagesztániak körében váltott ki komoly érdeklődést az “ukrán front”, akik már évtizedek óta az oroszok ellen harcoltak a Kaukázusban, valamint 2011 óta Szíriában, amely Moszkva legfontosabb szövetségese a Közel-Keleten. Mivel a kelet-ukrajnai szeparatistákat Oroszország támogatja, ezért a szélsőségesek számára igencsak „vonzóvá” vált Kelet-Ukrajna, hisz „revánsot vehetnek az orosz elnyomásért”. Kijev oldalán már szinte a kezdetektől fogva harcoltak csecsenek a Dudajev-zászlóaljban, melyet  Dzsohar Dudajev első csecsen elnökről neveztek el. A zászlóaljat Isza Munajev alapította, aki egykoron az oroszok ellen harcolt az első és a második csecsenföldi háborúban. Ugyanakkor vannak itt ukrán, grúz, azeri és orosz nemzetiségű, de iszlám vallású fegyveresek is.

Ráadásul tavaly bejárt a a világsajtót, amikor Samantha Lewthwaite, a Fehér Özvegyként  ismert hírhedt terroristanőt – egy orosz hírügynökség szerint – lelőtte egy szeparatista lövész Kelet-Ukrajnában. (Forrás itt). Habár azóta sem erősítették meg a halálhírét, az ISIS az interneten jelentette be, hogy a nő „mártír lett Ukrajnában”, és vérdíjat tűzött ki a mesterlövész fejére.

Jelenleg Dnyeper környékén állomásozik a Dudajev zászlóalj, melynek tagjai zöld zászlóval és jelzéssel különböztetik meg magukat a többi egységtől. A fegyveresek kezdetben abban bíztak, hogy az ukrán hatóságok majd „melléjük” állnak, de Kijev igyekszik nagy távolságot tartani az ilyenfajta szabadcsapatoktól: nemcsak a Dudajev zászlóaljtól, hanem a hírhedt Aidar, Azov stb. brigádoktól is, mivel attól tart, hogy ezek egyszer ellene fordulnak. Ebből kifolyólag nem is támogatja őket. Emiatt a dzsihadisták másképpen igyekeztek megoldani az utánpótlás kérdését: szervezett bűnözésből élnek meg és a feketepiacról szerzik be a szükséges dolgokat.

Kháled „beajánlotta” az Intercept újságíróját a testvérének, Rizvannak is, aki jelenleg Kijevben él, és többek közt ő felel a Dudajev-zászlóalj utánpótlásért. A férfi elmondta, hogy a kiadásaikat egy sikeres fegyvercsempész-hálózat működéséből finanszírozzák. A dzsihadisták megveszik vagy ellopják az ukrán – néha egészen új – fegyvereket, és ezeket aztán tovább viszik a Kaukázusba, Szíriába, Líbiába vagy Afganisztánba. „Gyerekjáték”  – mesélte nevetve Rizvan, aki fel is sorolta, hogy a pénzből vettek maguknak ruhát, cipőt, golyóálló mellényeket és egyéb fontos felszereléseket. Ráadásul a helyi maffia sem mer velük szórakozni, mivel tudják, hogy a csecsenek igencsak képzettek, és a harcok során már többször bemutatták, hogy nem ismernek kegyelmet.

Sőt a lap arról is beszámolt, hogy amikor az újságíró az iszlamistákkal együtt utazott Ukrajnában, akkor azt az ukrán ATO-tól (Antiterrorista Egységtől) „kölcsönvett” gépjárművel tették: a rendőrök meg katonai egységek csak szalutáltak nekik, még meg sem kellett állniuk az ellenőrzőpontokon.

Az Intercept azonban figyelmeztetett arra is, hogy Ukrajna nem kizárólag csak az esetleges harcok miatt keltette fel a dzsihadisták figyelmét. Az Európai Unió számára sokkal aggasztóbb lehet, hogy a terroristák teljesen új módszert találtak arra, hogyan bejussanak Európába: ukrán útlevelet vesznek maguknak. És hogy ez miért probléma? Nos, az igaz, hogy az ukrán állampolgársággal nem lehet szabadon utazni az Unióban, de a lengyel-ukrán határon, a háború és a súlyos gazdasági válság elől menekülők között elbújva a dzsihadisták ukrán útlevelükkel egyszerűen beszivárognak Lengyelországba, ahol sok ukrán dolgozik építkezéseknél és egyéb helyeken, és miután megkapták a lengyel tartózkodási engedélyt, akkor Nyugat-Európa felé vehetik az irányt.

Az eredeti és teljes interjú itt olvasható.

Fotó: Ukrán önkéntes zászlóalj Mariupol közelében, 2015. február 27-én. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez