Kazahgate, avagy mennyit kapott a helikopterüzletből Sarkozy exelnök Franciaországban ?

45 helikoptert vásárolt Kazahsztán 2 milliárd euróért 2009-ben. Nurszultan Nazarbajev elnök cserébe állítólag azt kérte Sarkozy akkori francia elnöktől: intézze el, hogy három kazahsztáni oligarcha lekerüljön a körözési listáról Belgiumban.

Függesszék fel annak a francia szenátornak a mentelmi jogát, aki ezt az üzletet intézte akkoriban, mint Sarkozy elnök közép ázsiai tanácsadója – ezt kérte az a két francia vizsgálóbíró, aki az ügyben nyomoz. Belgiumban is vizsgálódnak, hiszen végülis ott voltak kétes ügyei a három kazahsztáni oligarchának. A gyanú szerint Sarkozy és pártja szép pénzt kapott a helikopterüzletből. Az exállamfő, aki a következő választáson a jobboldal elnökjelöltje kíván lenni, természetesen tagad.

A kazahgate számára azért különösen kellemetlen, mert távolról sem az egyetlen hasonló ügye ez Sarkozynek, aki mindig is igen aktív volt a külföldi pénzek megszerzésében politikai pályafutása során. Kadhafi elnök fia azt állította: 5 millió euróval támogatták Sarkozy sikeres elnökválasztási kampányát 2007-ben. Szaif al Iszlam Kadhafi jelenleg egy iszlamista szervezet foglya Líbiában, így nem tanúskodhat Sárközy ellen. Franciaországban ellenfelei azzal gyanúsítják Sárközy exelnököt, hogy azért állt a Kadhafi elleni nyugati kampány élére 2011-ben, hogy eltüntesse a nyomokat. Más afrikai államfők esetében is fennáll a gyanú, hogy pénzzel támogatták Nicolas Sarkozy-t. Gabon elnöki dinasztiáját, a Bongokat folyamatosan éri az a vád, hogy a jobboldal vezető pártjának állandóan szép pénzeket utalnak.

Kazahsztán elnökének csinos ingatlanjai vannak Franciaországban az Azúrparton, és sok kazahsztáni milliárdos oligarcha kedveli a francia tengerpartokat éppúgy, mint a síparadicsomokat. A kazahgate kedvezőtlenül érintheti Franciaország és Kazahsztán kapcsolatait, pedig azokat a mostani szocialista kormányzat is fontosnak tartja Párizsban. Francois Hollande elnök tavaly ősszel járt Kazahsztánban, és onnan visszatérőben rövid időre megállt Moszkvában, ahol a repülőtéren rövid ideig tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez