Török biztonsági kamera felvételein a Szíriába indult brit tinilányok

Megtalálták a hónap közepén eltűnt három brit iskolás lányt: igaz, egyelőre csak egy törökországi buszállomás biztonsági kamerájának a felvételein. A képek szerint egy, a szíriai határ közelébe tartó buszra szálltak fel, és ez alátámasztja azt, amit eddig is sejtett mindenki: a tinik Szíriába tartottak.

A 15 éves Shamima Begum és Amira Abase a 16 éves Kadiza Sultanával közösen Isztambul európai részén, a bayrampasai buszmegállóban két busztársaság irodájában várakozik, majd felszállnak egy Urfába, a szíriai határ közelébe tartó járműre. Közben nyugodtan csevegnek egymással a hatalmas tömegben. Nagyjából ez látható azokon a képeken, amelyeket a buszpályaudvar kamerái rögzítettek február 17-én és 18-án. A lányok a jelek szerint 18 órát töltöttek az állomáson, délutántól másnap délig. 17-én tűntek el otthonról, és repültek Isztambulba.

A szüleiknek azt mondták, járkálnak egyet Londonban. Ma már úgy tudja mindenki, hogy Szíriába készültek, az Iszlám Államhoz. A Scotland Yard most már tényként kezeli, hogy el is jutottak oda. A BBC úgy értesült, hogy embercsempészek vitték őket Urfából át a határon, gyalog, és a túloldalon már várta őket az Iszlám Állam autója.  A londoni Daily Mail szerint Akcakale török határvárosban a csempészek arról beszéltek, hogy a lányok hamis szíriai dokumentumokkal léptek be Szíriába, egy férfi társaságában, aki az édesapjuknak mondta magát.

A tizenévesek a kelet-londoni Bethnal Green Academy kitűnő diákjai voltak. Az eltűnésük óta eltelt másfél hétben a szüleik és a tanáraik érzelmektől fűtött üzenetekben kérték őket, hogy térjenek haza. Az iskolából egyébként egy lány már korábban, decemberben Szíriába ment.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez