Kiki, az olajkirály elnök akar lenni, de miből?

Az olajból. Ami nem épp meglepő, ha tudjuk, hogy Kiki az olajkirály az állami olajtársaság feje a Kongói Köztársaságban, ahol papája az államfő már időtlen idők óta. Denis-Christel Sassou-Nguesso szeretne apja örökébe lépni, de van egy vetélytársa, a titkosszolgálat egykori főnöke. Ellene gyűjti a pénzt Svájcban.

Egy titokzatos kis cég kapott jogot a kongói olaj exportjára. A Philia SA az egész világon elad kongói olajat, de Svájcban működik, ahol a bankok ugyancsak szemérmesek ügyfeleik viselt dolgait illetően. Ennek ellenére a Le Dimanche Matin című lap kikutatta: az olajpiacon egyáltalán nem jegyzett Philia SA nem egyéb, mint a kongói elnök fiának magánvállalkozása, amely óriási jutalékot számol fel azért, hogy a kongói olajat eladja a világban. Legutóbb például Amerikába adtak el kongói olajat 29,4 millió dollárért. Ebből gyorsan le is szedtek 418 ezer dollár jutalékot, holott nem csináltak semmit. A vételárat pedig csak hónapokkal később utalták haza Kongóba, ahol az állami olajtársaság nem reklamált, mert annak feje maga Kiki az olajkirály.

A kongói elnök fiát jól ismerik a francia rendőrök is: a párizsi Bristol hotelben szokott megszállni bár a családnak van vagy húsz értékes ingatlana Franciaországban. Dehát ha a koldusszegény kongói állam fizeti a hotel számlát, az más. A francia hatóságok vizsgálták a kongói elnöki család ingatlanjait is, mert nagyon valószínű, hogy állami pénzekből vették azokat. Éppúgy mint Kiki luxusautóit: egy Porsche Cayenne, egy Maserati és egy Bentley szerénykedett az elnök fiának házában, amikor a nyomozók ott jártak. Szorgosan jelentették is az esetet feletteseiknek, de a nyomozást leállították, mondván Denis Sassou-Nguesso Franciaország nagy barátja. A fia ügyeit se bolygassuk tehát, hátha ő lesz Kongó következő elnöke.

Kiki az olajkirály nem is nagyon titkolja ambícióit: ha majd elindulok az elnöki posztért, azt majd nyíltan bejelentem, de egyelőre nem szándékozom ezt tenni – nyilatkozta az ambiciózus ifjú a Jeune Afrique-nak. A célzás arra vonatkozott, hogy jövőre lesznek az elnökválasztások Kongóban, és az elnyűhetetlen elnök, Kiki papája újra indulni akar. Kikinek tehát várakoznia kell, miközben a papa elbocsátott titkosszolgálati főnöke maga is pályázik az elnöki posztra. A trónörökös a hírek szerint Svájcban gyűjti millióit arra az esetre, ha megindul az utódlási harc Kongóban: attól még, hogy engem is Sassou-Nguessonak hívnak nekem is éppúgy jogom van pályázni az elnöki tisztségre mint bárki másnak – nyilatkozta Kiki az ambiciózus ifjú kongói olajkirály, aki Svájcban tartja hadipénztárát az elkerülhetetlennek látszó utódlási harcra Kongóban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez