A namíbiai elnök kapta meg az afrikai Nobel-díjat

A leköszönő namíbiai elnök kaptak meg az idei Mo Ibrahim „legértékesebb egyén díját” vagy hivatalos nevén „African Leadership Price-t”, amit az utóbbi öt évben csak egyszer osztottak ki. A díjat elsősorban olyan politikusok kaphatják meg, akik hivatali idejük alatt tiszteletben tartották a demokráciát és annak erősítését az országban.

Salim Ahmed Salim a bizottság elnöke azt mondta, hogy azért esett a választás Hifikepunye Pohamba leköszönő namíbiai elnökre, mert irányítása alatt sokat javult az emberek életszínvonala és jelentősen hozzájárult a jó kormányzás megteremtése és megszilárdítása érdekében Namíbiában. Salim megjegyezte, hogy Namíbia az afrikai kontinens egyik legstabilabb demokráciája, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat és nem utolsó sorban a szólásszabadságot. A Mo Ibrahim alapítvány által kiosztott „African Leadership” díj az egyik legértékesebb és legnagyobb elismeréssel bíró nemzetközi díj, amit afrikai vezetők kaphatnak meg. A díj mellé ötmillió dolláros pénzjutalom is jár. Az nem mindennapi elismerés értékét jelezi, hogy 2007 óta csak háromszor került kiosztásra. A díj bizottsága emellett kiemelte, hogy a leköszönő namíbiai elnök azon kevés politikusok közé tartozik Afrikában, aki tiszteletben tartott hazája alkotmányát és „békésen” úton adja át hatalmát mandátumának végeztével.

A 79 éves elnök közleményben köszönte meg a díjat és jelezte, hogy hatalmas elismerés számára. Az a díjjal járó pénzjutalmat pedig saját alapítványának fenntartására fogja felhasználni, amely elsősorban olyan tehetséges, de hátrányos helyzetű fiatalokon segít, akik anyagi és családi okok miatt nem tudnak iskolába járni, vagy tovább tanulni.

Az „African Leadership” díjat 2007-ben alapította a szudáni származású milliárdos üzletember, Mo Ibrahim. A Mo Ibrahim alapítvány emellett minden évben átfogó jelentés készít az afrikai országokról, amelyben rangsorolják a demokrácia és a szabadságjogok helyzetét és állapotát. Emellett részletesen foglalkoznak a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek, az egészségügy és az oktatás helyzetével is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez