Elmenekült a Nyemcov gyilkosság szemtanúja Oroszországból

A pénteken meggyilkolt ellenzéki politikus barátnője, Anna Durickaja az ügy egyetlen szemtanúja. Az ukrán modell éjjel repült el Moszkvából Kijevbe. Miközben Borisz Nyemcov búcsúztatása éppen most zajlik az orosz fővárosban.

„Ukrajna Moszkvai Nagykövetsége minden szükséges segítséget biztosított, hogy hazatérhessen” – közölte Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfax hírügynökséggel. Elmondása szerint Durickaja ügyvédjével hagyta el az orosz fővárost.

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-MURDER-OPPOSITION-WITNESS

A fiatal nő ügyvédje korábban arról tájékoztatta a RIA Novosztyi hírügynökséget, hogy Durickaját lelkiállapotára hivatkozva nem hallgatja ki poligráffal az orosz vizsgálóbizottság.

A 23 éves ukrán modell tegnap mesélt részletesen az ellenzéki Dozsgy televíziónak a péntek esti eseményekről. Akkor még barátai moszkvai lakásában volt 24 órás védelem alatt és arra panaszkodott, hogy nem engedik haza Kijevbe az ügy miatt zaklatott édesanyjához.

RUSSIA-POLITICS-MURDER-OPPOSITION-PEOPLE

Az áldozat búcsúztatása jelenleg is zajlik Moszlvában, a Szaharov központban, temetése ma délután lesz. Borisz Nyemcov koporsója mellett 87 éves édesanyja és gyermekei állnak. A lenta.ru értesülései szerint a terembe csak az ellenzéki politikus barátait, közeli hozzátartozóit és néhány újságírót engednek be. Magához az épülethez folyamatosan érkeznek virággal az emberek.

Valójában azonban közel sem mindenki vehet részt a búcsúztatáson. A BBC beszámolója szerint az érvényben lévő orosz szankciókra hivatkozva egy lengyel politikustól megtagadták a vízumot, az Európai Parlament egy lett tagját pedig a moszkvai reptéren fordították vissza. Tegnap már az is kiderült, hogy a jelenleg 15 napos szabadságvesztését töltő ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt nem engedik ki a börtönből a mai búcsúztatásra.

Képek: Borisz Nyemcov búcsúztatása Moszkvában és Anna Durickaja (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez