Óriási pénzeket vesztenek az amerikai olajcégek az Oroszország elleni szankciók miatt

Ez még csak a kezdet- derül ki a világ legnagyobb kőolaj társaságának éves jelentéséből. Az amerikai multi sok szerződést kötött a Rosznyefttel, melynek főnökét, Igor Szecsint személyében is sújtják a szankciók, így nem utazhat az USA területére.

Az ExxonMobil és a Rosznyeft a szankciók ellenére is folytatja a közös olajkutatást a Kara tengeren. A szakértők szerint itt 13 milliárd tonna olaj van a tenger mélyén. Ez nagyobb, mint Szaúd-Arábia teljes olajkészlete. A szankciók tiltják az együttműködést az orosz olajcégekkel, ezért a Fekete-tengeren és Nyugat-Szibéria északi részén le is állították a közös munkálatokat. Nem ez a helyzet Szahalin szigetén, ahol az ExxonMobil és a Rosznyeft közösen működteti a világ legnagyobb olajkitermelő platformját: a Berkut naponta 27 ezer tonna olajat ad.

Oroszország számára létfontosságúak a kőolaj beruházások, mert a kivitel nagy részét továbbra is az olaj és a földgáz teszi ki. Az USA és az Európai unió, melyek az ukrajnai válság miatt sújtják szankciókkal Oroszországot nemcsak a közös vállalkozásokat tiltják, de nem engedélyezik olyan speciális fúróberendezések eladását sem Moszkvának, melyeket az orosz ipar nem tud előállítani. A legtöbb offshore kőolajkutatás és kitermelés olyan fúró berendezéseket alkalmaz, melyeket csak az USA-ban és az Európai Unióban tudnak előállítani, Oroszországban nem.

(Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez