Turisztikai rekordott döntött az Egyesült Államok

Tavaly ismét rekordot döntött a turisztikai iparág az Egyesült Államokban. Az év legjelentősebb turisztikai vásárán, a chicagoi Pow Wow-n tegnap bejelentették, hogy 2013-ban minden eddigi rekordot megdöntve 70 millióan érkeztek az országba.

A turisták által elköltött 180 milliárd dollár közel tíz százalékkal múlta felül, az amúgy szintén rekordnak számító 2012-es szintet. Az USA Kereskedelmi Minisztériuma által készített és tegnap közreadott statisztikák szerint az élen Kanada áll 23,4 millió beutazóval, a második Mexikó 14,3 millióval, míg ezektől jóval leszakadva a harmadik Nagy Britannia 3,8 millióval.Magyarországot csak a nagyon részletes kimutatások tartalmazzák, hiszen a tavalyi 60 ezres beutazó létszám még a kis országok között is elhanyagolható. ( Csupán érdekességképpen: a 4 millió lakosú Norvégiából 300 ezres beutazó létszámot regisztráltak tavaly.) A magyarokat úgy tűnik nem hozzák lázba az amerikai attrakciók, amit jól mutat, hogy az idei Pow Wow-n mindössze három magyar utazási iroda jelent meg.

A turizmusból származó direkt és indirekt bevétel egyre fontosabb az Obama adminisztrációnak is hiszen ez már az amerikai GDP 2,8 százalékára rúg. Ennek is köszönhető, hogy a szövetségi kormány egyre többet költ a beutazó turizmus fejlesztésére. A két évvel ezelőtt indult marketingkampányok mellett a sokat bírált vízumkiadási rendszer fejlesztését és az útlevél vizsgálat felgyorsítását tűzték ki célul. Érdekes, hogy a legjelentősebb küldő országok – Kína, Brazília, India – állampolgárai számára most is kötelező a vízum. Az USA-ba utazni szándékozóknak hetekig kellet várni a beutazási engedélyre, arról nem is beszélve, hogy az amerikai konzulátusra személyesen kellett bemenniük – sokszor elképesztő távolságokat megtéve.

Ezt enyhítendő bővítik a vízummentes beutazásra (Visa Waiver Programme) jogosult országok körét – legutóbb 38. országként Chile került be ebbe a körbe – és a vízuminterjúkhoz videóbeszélgetés rendszerét is bevezetik. Az amerikai reptereken a beléptetésre váróknak átlag egy-másfél órába is kerül, míg átjutnak az ellenőrzési pontokon – ezt szeretnék 30 percre csökkenteni. Az amerikai kormány 255 millió dolláros költséggel idén 2000 új határőr posztot hoz létre, hogy csökkentse a kígyózó sorokat. Indul a Global Entry program is – ez gyorsabb beléptetést tesz lehetővé a kis kockázatot rejtő és előzetesen regisztrált beutazók számára. A chicagoi turisztikai vásár első napján Isabell Hill, a kereskedelmi minisztérium turisztikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy 2021-ben már 100 millió beutazó külföldit szeretnének fogadni.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez