Szárazföldön az Iszlám Állam ellen?

Arizona szenátor, John McCain, a Republikánus Párt egyik meghatározó alakja, aki Barack Obama elnök politikáját, különös tekintettel a külpolitikáját rendszerese és hevesen támadja ezúttal arról beszélt egy interjúban, hogy a jelek szerint az Iszlám Állam katonái különösebb ellenállásba nem ütközve, megállíthatatlanul menetelnek Szíriában és Irakban.

A volt elnök-jelölt hozzátette, hogy véleménye szerint ennek a megakadályozására csak akkor van esélye a szövetséges erőknek, ha az amerikaiak rászánják magukat, és szárazföldi csapatokat vetnek be a térségben.
„Szögezzük le a tényeket. Ők vannak nyerő helyzetben, és nem mi. Alapvetően arra van szükség, hogy újraértékeljük a helyzetet, felmérjük a pontos állásainkat, lehetőségeinket, és a teendőinket. Így tudjuk csak elkerülni a megaláztatást, és végső soron így tudjuk csak legyőzni az Iszlám Állam seregeit.”
A szenátor hetek óta hangsúlyozza, hogy igenis szükség van a harcmezőkön a szárazföldi csapatokra, mert nélkülük nem lehet sikerre vinni a hadi vállalkozást. Ugyanakkor Obama többször is kijelentette az adminisztrációja előtt, hogy az Egyesült Államok ezúttal nem fog szárazföldi ütközetbe bonyolódni.
Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az USA egy háromhetes légicsapás-sorozattal támogatja az iraki erők szárazföldi küzdelmét a terroristákkal szemben. „Ez nem egy olyan hadjárat, amiben kötelező lenne az amerikai hadseregnek szárazföldön is részt vennie, nem kecsegtet előnyökkel számukra. Ebben a harcban az iraki erőknek kell a vezetést vállalnia”.
Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egy fokkal árnyaltabb választ adott arra a kérdésre, hogy tartogathat-e sikert az amerikai csapatok számára egy szárazföldi háború. „Nem valószínű, hogy elő fognak állni olyan körülmények, amik alapján egyértelmű választ lehetne adni erre a kérdésre. Egyelőre nem látok döntő jelentőségű tényeket”. Hozzátette, hogy a jelen körülmények között az egyik kiemelt jelentőségű feladatuk a bagdadi repülőtér védelme.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez