Székletkapszula – bizarr, de hatásos

A legbizarrabb tudományos felfedezést nem a brit, hanem az amerikai tudósok tették az utóbbi időben. Állítják: fagyasztott emberi széklettel gyógyítható lenne egy olyan betegség, amiben évente amerikaiak ezrei halnak meg.

A Clostridium difficile egy baktérium, amely a legtöbb járványos hasmenéses megbetegedésért felelős. Az emberi bélben telepszik meg. A fertőzés tünetei az egyszerű hasmenéstől, láztól az egészen súlyos esetekig, kiszáradásig, akár halálos vérzésig terjednek. A számok egészen megdöbbentőek – a Center for Desease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban évente 14 ezer halálesetet írnak a C difficile számlájára, és az ellene való harcra összesen több, mint 3 milliárd dollárt költenek, hasfogók, antibiotikumok, lázcsillapítók formájában.

Amerikai és izraeli kutatók most áttörést értek el a baktérium elleni harcban. A Massachusetts General Hospital, a Boston Children’s Hospital, a Harvard Medical School és a Tel Avivi Egyetem tudósai abból indultak ki, hogy az egészséges ember székletében éppen a jó, egészséges arányban vannak olyan baktériumok, amelyek segítik az emésztést, és legyőzik a rossz baktériumokat, például a C Difficilét. Vagyis, ha az egészséges emberek bélflóráját valahogy át tudnánk helyezni a fertőzöttekébe, akkor akár gyógyítani is lehetne a fertőzést. Ehhez persze valahogy a székletet – szaknyelven fekális implantátumot – el kell juttatni a fertőzött egyén bélrendszerébe. És itt volt igazán a nagy nehézség. Kakit enni ugyanis önként senki nem akar.

Igaz, a tudósok szerint nem is lenne előnyös, ha közvetlenül a szánkba vennénk az implantátum alapanyagát. A megfelelő székletdonor megtalálása ugyanis nem egyszerű feladat. Így olyan emberektől vettek alapanyagot, akiket teszteltek, szűrtek mindenféle betegségre. A levett székletmintákat aztán porlaszották, hogy a nagy darabok széttöredezzenek, sós vízzel keverték, koncentrátumot készítettek belőlük, majd 1,6 grammos adagokban kapszulákba töltötték és minusz 112 fokra fagyaszották őket. Állítják, így már végleg elvesztették jellegzetes szagukat és ízüket. (Valamiért viszont barna kapszulát használtak, talán csak viccből.)

Megdöbbentő, hogy milyen jó eredményeket értek el a kis barna kapszulákkal. Az egyik kutatásban 20 olyan betegen próbálták ki a gyógymódot, akik súlyos hasmenéses megbetegedéssel kerültek kórházba. A 11 és 89 év közti betegeknek legalább napi 30 székletük volt. Ők két napon át napi 15 kapszula fagyott excrementumot kaptak. 14-en már a harmadik napon gyógyultan távoztak, és a maradék ötből négyen egy héten belül számottevő javulásról számoltak be. Egy másik kutatás szerint a betegek 94%-a esetén volt hatásos a kakikapszula.

A kutatók most azt tervezik, hogy egy gyóygszergyárral összefogva valóban mindenki által használható készítménnyé teszik a székletkapszulát.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez