Börtönkoszt, börtönsörrel

Hokkaido Japán legészakibb szigete, tele turisztikai látványosságokkal. Ám, amíg a legtöbb turista a természeti adottságokat élvezi, egyesek különleges módon múlatják itt az időt. Börtönkosztot esznek a helyi múzeumban.

Abasiri a börtönéről híres, az intézményről 1965-ben filmet is készítettek. A Meidzsi korszakban (1868-1912) a politikai foglyok őrzésére szolgált, később megszűnt, történeteit pedig az Abasiri Múzeum őrzi. A városban új, modern börtön épült azóta. Amellett, hogy a múzeum a börtön múltjáról nyújt információkat, egy kis éttermet is működtet, ahol modern japán börtönkoszt elfogyasztására van lehetőség. Sőt, még egy pofa börtönsört is le lehet gurítani.

pb-5

Mivel a régi börtön megszűnt, arról, hogy hogyan is zajlott a börtönélet több mint 100 évvel ezelőtt, csupán a múzeumból lehet bármit is megtudni. Hogy az élmény teljes legyen, illetve, hogy a látogatók érdeklődését felkeltsék, börtönszerű kínálattal várják a turistákat.

Persze nem csak börtönkoszt kapható, de nyilván ha az ember idemerészkedik egy kellemes ebédet elfogyasztani, kíváncsi arra, hogy mit is esznek ma a börtönökben az elítéltek. Itt ugyanis valóban ugyanazt lehet kapni. Sokan gondolhatják, hogy egy kicsit talán jobb a minőség, mint egy valódi börtönben, de a múzeum állítja, hogy ugyanazt és ugyanúgy kapják a vendégek, mint az elítéltek. A választék naponta lehet más, például két fajta hal: samma (makrélacsuka) vagy Hokke (egyfajta makréla). A főétel mellé természetesen szeletelt jégcsap retek, saláta, leves, fehér rizs és árpa keveréke is jár.

pb-11

 A japán vendégek elmondása szerint az ételek külseje és esztétikája nem nyújt kellő ingert az ízlelőbimbók számára. Ennek ellenére az ízük  nagyon jó – mondják. Való igaz, hogy ha az ember jókat eszik, sokkal elviselhetőbb lehet a börtönélet. Ezt Japánban így gondolják, és ha jól megnézzük, nem is néz ki olyan rosszul az a börtönkaja.

(Próbáltunk képet keresni arról, hogyan is néz ki nálunk, Magyarországon a börtönkoszt, de egész egyszerűen sehol sem találtunk erről valós fotót.)

Egyébként, ha ez nem lenne elég, és az ember megszomjazik, rendelhet egy üveg Abasiri Börtönsört, vagy Börtön Feketét, ahogy a japánok mondják. Na persze ilyet csak az itteni vendégek kaphatnak, a rabok nem isznak sört. A nedűt egyébként a múzeum maga készíti, van egy kis mikro serfőzdéjük.

pb-9

Hát, valahogy így lehet jó üzletet csinálni még a börtönökből is Japánban, abban az országban, ahol szinte minden –akár szélsőséges- témából divatot lehet teremteni.

(Fotók:RocketNews)

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez