Külföldi túszokat ejtettek a tuniszi Bardo múzeumban – halottak is vannak

Tunézia fővárosában a nemzetgyűlés épületében és a közeli Bardo múzeumban túszokat is ejtettek a fegyveres támadók, akik katonai egyenruhában hatoltak be az egymás mellett levő épületkomplexumba. A legfrissebb hírek szerint halottak is vannak, a libanoni Daily Star szerint 8 turistát öltek meg. A BBC hét külföldi és egy tunéziai áldozatról tud.

A biztonsági erők lezárták a környéket. Egyelőre semmit sem lehet tudni arról, hogy kik a támadók, és azt sem, hogy pontosan mit akarnak. Tunéziában kezdődött meg az arab tavasz még 2010-ben, amikor a diktátort elkergették. Ben Ali Szaúd-Arábiába távozott. Ott él ma is háborítatlanul. Azóta többször demokratikus választásokat tartottak a 12 milliós arab országban, ahol a diktatúra bukása után megerősödtek a szélsőséges iszlamista irányzatok. Több parlamenti képviselő is áldozatul esett a fanatikus gyilkosságoknak.

A terrorelhárító szolgálat jelentős mértékben meggyengült a diktatúra bukása után. Ben Ali elnök korábban a titkosszolgálat főnöke volt, és igen nagy figyelmet fordított a terrorizmus ellenes harcra. Azóta a szolgálat jelentős mértékben meggyengült, mert frakciókra szakadt, és ezért kevésbé képes a hatékony fellépésre Tunéziában, ahol ma éppen a terrorizmus elleni törvényről tárgyalt a parlament, amikor fegyveresek kezdtek el lövöldözni az épületben és a közeli Bardo múzeumban. A parlamentet kiürítették. A múzeumban 8 embert öltek meg a kalasnyikovos támadók, köztük hét külföldi turistát. A túszul ejtett emberek is külföldiek, több európai országból. A legfrissebb jelentések szerint britek, olaszok, franciák és spanyolok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez