Az újságíró, aki megizzasztotta a hatalmasokat

A héten nagy belpolitikai vihart kavart a mindenkori mexikói kormányokat nem éppen kesztyűs kézzel kezelő Carmen Arístegui mexikói újságírónő elbocsájtása.

Aristeguítől azután vált meg a helyi MVS rádióállomás, hogy az újságíró és stábja csatlakozott, a kormányt akár kellemetlenül is érinthető Mexicoleaks weboldalhoz, amelyen virtuális platformon az állampolgárok névtelenül szellőztethetnek meg információkat és hivatalos dokumentumokat korrupció-gyanús ügyekről.

Az MVS vezetősége úgy döntött, nem vállalja, hogy munkatársai közreműködjenek a Mexicoleaks támogatásában, ezért elbocsájtotta Aristeguí két közvetlen kollégáját, majd amikor az újságírónő munkatársa újrafelvételét követelte, ő is az utcára került. Amiről az MVS direktívája mélyen hallgatott, az az a nem elhanyagolható tény, hogy történetesen a cégtől most elküldött újságírók adtak hírt Enrique Peña Nieto államfő feleségének nem tisztázott forrásokból vásárolt fényűző villájáról.

A „fehér ház” néven elhíresült ügy – az ayotzinapai diákok eltűnése után – Peña Nieto kormányzásának eddigi egyik legkínosabb botránya volt, amely korántsem tett jót az államfő amúgy is megtépázott imázsának. Amint azt Aristeguí és kollégái kiderítették, az elnök felesége, Angélica Rivera nem kevesebb, mint 7 millió dollárért vásárolta meg a villát Mexikóváros egyik legexkluzívabb negyedében. A leleplező írás nyomán a közvélemény érthető módon arra volt kíváncsi, hogy milyen forrásokból finanszírozta a first lady fényűző palotáját. Rivera végül nyilvános magyarázkodásra kényszerült, amelyben kifejtette, hogy a villát még színésznői karrierje alatt keresett pénzekből vásárolta, végül pedig túladott az ominózus ingatlanon, azonban ekkora már férje népszerűségi mutatói a botrány nyomán feltartóztathatatlan mélyrepülésbe kezdtek.

Carmen Arístegui és kollégái elbocsájtása nyomán a médiában ismét napirendre került a mexikói sajtó szabadságának helyzete, illetve a politikai és a gazdasági elitek által gyakorolt közvetlen vagy közvetett cenzúra akut problémája. Az elmúlt napokban százak vonultak az utcákra több mexikói városban, hogy az MVS rádióállomás ellen tüntessenek, és szolidaritásukat fejezzék ki a nyilvánvalóan politikai okokból elküldött újságírókkal.

Különböző online fórumokon a médiában dolgozók érdekvédelmi szervezetei és elismert újságírók is támogatásukról biztosították Arísteguit. A mexikói köz véleményét talán legjobban Jorge Ramos, az Univisión újságírójának tvítje írja le a legjobban:

„Mexikói logika: Arístegui és kollégái leleplezik Peña Nieto feleségének ingatlanvásárlási mutyizását. Kit rúgnak ki? Arísteguit”

Az elbocsájtott újságírónő kedden bejelentette, hogy kirúgását a sajtószabadság lábbal tiprásának tekinti, majd elmondta, hogy ügyvédei szerint az MVS vezetőségének eljárása teljesen szabályellenes és törvénytelen volt.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez