9 éves japán lány győzte le Kínát

Kína vesztett azon a vetélkedőn, ami egyfajta mentális atlétikai verseny. Az internetes közösséget felkavarta az eset, az egész nemzeti öntudatuk sértette- írja a Japan Times.

A csatatér a „Super Brain” (szuper agy) nevű népszerű kínai televíziós műsor volt, amiben az abszolút győztes egy 9 éves japán lány lett.

A műsorban hétről hétre teszik próbára az emberek agyát, a világ minden tájáról érkeznek csapatok, hogy részt vegyenek a mentális olimpián, természetes Kína ellen. A korábbi műsorokban Kína felülemelkedett Németországon, és Nagy-Britannián. A versenyzők nemzetekkel kapcsolatos kérdésekben, és olyan mentális feladatokban mérkőztek meg, mint például: ki tud leggyorsabban kirakni egy Rubik-kockát. Múlt héten pedig sor került Japán és Kína csatájára, melyet mind a két országban nagy figyelemmel kísértek a nézők. A verseny nagyon feszült hangulatban lelt, ugyanis sokak szerint a kínaiak mindenképp le akarták győzni Japánt.

Az utolsó versenyszám egyfajta matematikai triatlon volt, amikor a versenyzőknek néhány másodperc alatt kellett megoldaniuk olyan matematikai feladatokat, melyek megoldásához egy átlagos ember számológépet használna, vagy hosszú időbe telne neki.

A fiatal japán csodagyerek Cudzsikubo Rinne gyakorlatilag lerombolta a kínaiak esélyét, még inkább önbizalmát.

A pöttöm Cudzsikubo végig zseniálisan játszott, még akkor is, amikor elírt egy számot egy bonyolult matematikai feladatban. Ez a kis hiba segített a kínaiaknak abban, hogy megszorítsák a japán játékosokat, de az utolsó néhány percben Cudzsikubo lesöpörte az ellenfeleket a pályáról.

Az utolsó fordulóban beszorzott két 7 jegyű számot, amit kétszer is ellenőrzött, miközben az ellenfelei, és csapattársai még bőven írták a választ. Hihetetlen gyors tempójával mindenkit maga mögé utasított, a közönség elképedt. A győzelem így lett Japáné.

A Xinhua, Kína hivatalos hírügynöksége egy 5 oldalas cikket szentelt a mérkőzésnek, amiben a legtöbb figyelmet a kis Cudzsikubo kapta.

Mi a titka? Tanulmányozta a japán abakuszt, amit szorobán néven ismernek. Legalábbis ezt mondta egy interjúban a show előtt. Ennek használata általában nem egy népszerű iskola utáni tevékenység Japánban, azonban központi eleme az éves abakusz versenynek, és rendkívüli módon fejleszti a fejszámolási képességeket.

Cudzsikubo bemutatója úgy tűnik meghódította a kínai nézőket, akik a műsort online közel 22 millió alkalommal töltötték le. Legtöbbjüket lenyűgözte a kislány emberfeletti képessége. De elkerülhetetlen az online közösségben az, hogy ne mutatkozzon meg a nemzeti büszkeség sérülése.  Rengeteg hozzászólásból az derül ki, hogy sok kínai mélységesen szégyelli magát a vereség miatt- írja a Japan Times cikke. Volt, aki megjegyezte, hogy a szorobán eredetileg Kínából került Japánba. Kínában ennek használata már nagyrészt kihalt, így teljesen érthető, ha ilyen módon nyerni tudtak.

„ A szigetország legyőzött minket az egyik legjobb dologgal, amit őseink hagytak ránk. Talán megérné ezen kicsit elgondolkodni- írja egy kommentelő.

Egy japán hozzászóló a következőket írta:

„Íme, ez az eredménye a kiváló, és szigorú japán oktatásnak. Nálunk előbb tanulnak meg nyelveket, mint autót vezetni. Az oktatási rendszer régies és kemény, de hatásos. A japán lány nem azért nyert, mert jobb, hanem mert keményebben tanult.”

Mások azt írták, hogy zseniálisan számoló gyerekek a világ minden táján megtalálhatók. Kínában is, és Indiában is, sőt mindenhol. Ők azt mondják: a Japan Times cikkének egyetlen célja a kínaiak provokálása.

Nézzen bele a műsorba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez