Ferenc pápa elítélte a tunéziai merényletet

A béke és az emberi élet szentsége elleni támadásnak nevezte a Tunéziában történt terrormerényletet Ferenc pápa a tuniszi érseknek küldött üzenetében.

Ferenc pápa Ilario Antoniazzi tuniszi érseknek küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy a 23 emberéletet követelő támadást határozottan el kell ítélni – jelentette a Vatikáni Rádió. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter az Il Messaggero című római napilapnak adott interjúban azt hangoztatta, hogy az Olaszországot is fenyegető terrorveszély megfékezésére az olasz partoktól szintén pár száz kilométerre lévő líbiai válság “azonnali békés rendezésére” van szükség.
Az olasz külügyminisztérium legfrissebb információi szerint négy olasz turista vesztette életét a tunéziai fővárosban történt terrortámadásban. Korábban kettőt az eltűntek között tartottak számon. A merénylet halottai között az olaszok mérlege a legmagasabb. Tizenegy olasz megsebesült.

A négy olasz halottból hárman Torinóban éltek, egyikük a helyi önkormányzat dolgozója volt. Piero Fassino torinói polgármester gyászt rendelt el: délben az egész városban egyperces néma csenddel emlékeznek meg a halottakról. Csütörtök este Torinóban fáklyás felvonulást tartottak a terrorizmussal szemben. Piero Fassino hangsúlyozta, hogy Torinó városát nem lehet megfélemlíteni.

A tunéziai merényletben mintegy száz olasz turista vált a támadók túszává. Mindannyian a Costa Crociere és az MSC olasz hajótársaságok tengerjáróival érkeztek Tunéziába. A hajók a merényletet követően elhagyták Tunéziát, jelenleg a spanyolországi Palma de Mallorcában vannak. Onnan a támadást túlélő olaszok többsége hazaindult a hajótársaságok költségén. Úgy nyilatkoztak az olasz sajtónak, hogy a merénylet után nem tudnak tovább maradni.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez