Sokkal több rendőrnő kellene

Az indiai kormány azt szeretné, ha a fővárosban és környékén a rendőrök harmada nő lenne – így szeretnék megállítani az immár járvánnyá dagadó tömeges nemi erőszakot.

2012 decemberében egy 23 éves orvostanhallgató lány halála rázta meg Indiát.  Az azóta csak Nirbhaya (Félelem nélküli) néven emlegetett lányt  fényes nappal egy buszon erőszakolta meg egy banda, majd kidobták a járműből.  Az eset felhívta a figyelmet arra, amit persze addig is mindenki tudott, hogy az indiai nagyvárosokban egyáltalán nem biztonságos nőnek lenni. Akkor országos tiltakozó mozgalom indult, azóta is rendszeresen jelennek meg új kezdeményezések, kampányok. De a helyzet egy cseppet sem javul – hetente hallani botrányos esetekről, megerőszakolt, megkínzott nőkről, a statisztikák pedig sokkolóak – az 1,2 milliárd lakosú országban 22 percenként történik egy csoportos nemi erőszak.

És ez csak azoknak az eseteknek a száma, amelyek nyilvánosságra is kerülnek. A valós számok ennél sokkal magasabbak lehetnek – a nők legnagyobb része ugyanis inkább elhallgatja, ha ilyen eset történik vele, nem fordul a hatóságokhoz. úgy érzik, sok jót tőlük sem várhatnak. A kormány most új ötlettel állt elő –  előírta, hogy az Újdelhiben és további hat közigazgatási egységben szolgáló rendőrök egyharmada nő legyen.

Az intézkedést a Narendra Modi indiai kormányfő vezette kabinetülésen fogadták el, a nők elleni erőszak feltartóztatását célzó küzdelem részeként. Az előírás az ország hét olyan szövetségi területére vonatkozik, amelyet részben vagy teljesen a központi kormány irányít   A kvótától a nők bizalmának megszilárdítását remélik, “hogy szükség esetén ne habozzanak védelmet és segítséget kérni a rendőröktől”.

Az indiai parlament a nemi erőszakot a korábbinál szigorúbban büntető törvényt fogadott el 2013-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez