Korai volt az öröm – az ebola visszatért

Újabb ebolás fertőzést tártak fel a hatóságok pénteken Libériában, ahol az elmúlt hetekben nem történt újabb megbetegedés, és az egészségügyi hatóságok abban reménykedtek, hogy rövidesen véget ér a járvány.

Guinea és Sierra Leone mellett Libéria a legsúlyosabban érintett ország a tavaly év elején kitört járványban, amelynek eddig összesen több mint 10 ezer (Libériában több mint 4 ezer) halálos áldozata volt.

Utoljára azonban 27 nappal ezelőtt jeleztek új megbetegedést, ami azzal kecsegtetett, hogy április közepén ebolamentessé nyilváníthatják az országot. A Monroviában most felbukkant új fertőzött nem hivatalos értesülések szerint egy meggyógyult ebolabeteg felesége.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése tavaly februárban Guineában kezdődött, onnan terjedt át Sierra Leonéra, Libériára és – kisebb mértékben – néhány más térségbeli országra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss adatai szerint kilenc országban eddig összesen 24 700-an fertőződtek meg, és közülük 10 200-an meghaltak.

Az ebola tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomolhat a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez