A húszik elfoglalták Jemen harmadik legnagyobb városát-vészterhes forgatókönyvek

Jemen szinte megállíthatatlanul rohan az egész országra kiterjedő polgárháború felé: a múlt heti ádeni összecsapásokat, valamint a szanaai mecsetrobbantást követően a húszik újabb hadműveleteket indítottak Hádi elnök erői ellen. Sikeresen elfoglalták Jemen harmadik legnagyobb városát, amely kiinduló pontja lehet egy Áden ellen irányuló offenzívának.

A hétvégén a síita húszi lázadók elfoglalták Jemen harmadik legnagyobb városát Taizt. A város 160 kilométerre fekszik Szanaatól és a település lényegében kiindulópontja lehet egy Áden elleni támadásnak. Taizban egy katonai bázis és reptér működik, amelynek elfoglalásával a húszik folyamatos ember- és lőszer-utánpótlásra tehetnek szert.

Azonban nem mindenki örült a megszállóknak: A Vice News szerint több ezren tüntettek a húszik ellen, s összecsapásokra került sor. Végül a húszik a tüntetést durván feloszlatták.. Ez lényegében “válaszlépés” volt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök beszédére. A lázadók “általános mozgósítást” rendeltek el, valamint az elnökhöz hű milíciákat és fegyveres csoportokat “szélsőségeseknek” titulálták.

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök szombaton először tartott beszédet azóta.hogy február 21-én elmenekült  Szanaaból. A nemzetközi közösség által elismert elnök a fővárosból való kivonulásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a húszikat, akiket “az alkotmányos rendet megdöntő puccsistáknak” nevezett. Ezenfelül kötelezte őket arra, hogy vegyenek részt a Szaúd-Arábiában rendezendő béketárgyalásokon, valamint hozzátette még, hogy “Irán helyett Jemen zászlaját fogjuk felvonni” a húszik hátországának számító északnyugat-jemeni Szadában. Ezzel arra utalt, hogy a síita húszik Irán támogatását élvezik, bár ennek pontos mértékéről megoszlanak a vélemények.

Az ENSZ egyre nagyobb aggodalommal szemléli a jemeni eseményeket. Dzsamál Benomar jemeni ENSZ-megbízott  arról beszélt, hogy a kormány és a lázadók szembenállása Jemenben aláássa a válság békés rendezésének esélyét, és a polgárháború peremére sodorja az országot.

Bármely oldal, amely az országot ezen irányok valamelyikébe próbálja taszítani, hosszan tartó konfliktust provokál, egy vegyes, iraki-líbiai-szíriai forgatókönyvvel

-jelentette ki  a megbízott. Szerinte a politikai válságrendezésnek kompromisszumra kell épülnie, minden fél követelésének figyelembe vételével, de a “megoldás igazából a húszik kezében van”. Benomar azért sürgeti a kiegyezést, mert szeretne véget vetni a politikai vákuumnak, ami csak a szélsőséges terrorista szervezeteknek kedvez, mint az Iszlám Állam vagy az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP).

Közben Washington hozzálátott különleges erőinek kivonásához Jemenből. Mintegy száz katonát vonnak ki, akik az al-Kaida ottani sejtjei ellen folytattak hadműveleteket. Washington évek óta folytat harcot – elsősorban dróntámadásokat – az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű jemeni szervezet ellen, amely megfigyelők szerint a terrorhálózat aktív sejtje, és köze volt a januári párizsi merényletekhez is. Ugyanakkor az amerikaiak már januárban leállították a pilóta nélküli gépek támadásait és hozzáláttak az erőik kivonásához, mert nem volt megfelelő a kommunikáció a kormánycsapatokkal.

Habár Jemenben a politikai káosz már 2014.szeptember 23-a óta tart, de kétségtelen, hogy az elmúlt napokban új szintre emelkedett. Ádenben összecsaptak a húszikat támogató jemeni erők – Háfez asz-Szakaf tábornok vezetésével – Hádi elnök milíciáival. Hádi ideiglenes elnöki palotáját azonosítatlan, de feltehetőleg asz-Szakaf tábornokhoz közel álló erők bombázták, bár a légvédelmi rendszerek megakadályozták, hogy kárt tegyenek a rezidenciában. Egy nappal később Szanaában a síita mecsetek ellen elkövetett merényletekben 140 ember vesztette életét. A támadásokat az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet vállalta magára. Ugyancsak pénteken Szada városában is megtámadtak egy mecsetet és egy kormányzati épületet. A rajtaütéseknek legalább 33 ember esett áldozatul.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez