Folyóként folyt a vér. Már több mint 120 halott Jemenben

Két mecsetben robbantottak öngyilkos merénylők a pénteki ima idején a jemeni fővárosban. A legfrissebb jelentések már 126 halottról és sok sebesültről szólnak. Szemtanúk szerint folyóként folyt a vér. Az Iszlám Állam azt állítja, az ő fegyveresei voltak a támadók.

A déli imán vettek részt a hívők Szanaa két mecsetjében, a Badrban és az al-Hasahusban. Mindkét helyre főként a húszi felkelők hívei járnak – ezek a lázadók tartják szeptember óta az ellenőrzésük alatt a fővárost. Az Iszlám Állam, amelynek november óta működik egy ága Jemenben, Twitteren közölte: emberei állnak a merényletek hátterében.  Ha ez tényleg így volt, akkor ez volt az ISIS első terrorakciója az országban. A húszik egyébként több hatalommal bíró fegyveres szervezettel vannak feszült viszonyban, így az al-Kaidával is.

Szanaa déli részén, a Badr mecsetben szemtanúk szerint ketten robbantottak. Egyikük belépett az épületbe, és a hívők között hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A túlélők a főbejáraton át próbáltak menekülni, ott várta őket a második öngyilkos merénylő. Az al-Dzsazíra szerint az áldozatok között volt a mecset imámja, a neves húszi klerikus, al-Murtada bin Zayd al-Mahatwari is.

Az al-Hasahus mecsetetet is ketten támadták meg a főváros északi részén, ott is az egyik a bejáratnál robbantotta fel magát, a másik pedig befutott az épületbe. Az egyik hívő azt mondta az amerikai AP hírügynökségnek, hogy két méter magasra repítette fel a detonáció. “A halottak feje, lába, keze szétszóródott a padlón. A vér folyóként ömlött.”

Sok embert a mecset ablakainak üvegdarabjai sebesítettek meg. A lázadók al-Maszíra televíziója arról mutatott képsorokat, hogy a túlélők véres plédekben cipelték a halottakat, és a mecset padlóján fektették egymás mellé őket.

Több mint 260 a sebesültek száma, a jemeni főváros kórházai véradásra szólítottak fel mindenkit. Öngyilkos merénylő támadott meg egy mecsetet az ország északi részén fekvő Szada városában is: ez szintén a húszik kezén van. Ott csak a merénylő halt meg.

A Fehér Ház erőteljesen elítélte a támadásokat, és közölte: nincs bizonyíték arra, hogy valóban az Iszlám Állam vagy valamilyen vele szövetséges szervezet állt a háttérben. Jemen az Arab félszigeti al-Kaida, az AQAP bázisa, ennek a szervezetnek a tagjai már hajtottak végre hasonló támadásokat a huszik támogatói ellen. Ugyanakkor az Iszlám Állam is megvetette már a lábát az országban – emlékeztet a BBC.

Tegnap véres összecsapások voltak az ország déli részén fekvő Ádenben az Abdrabbuh Manszur Hadi elnökhöz hű erők és elődje, Ali Abdullah Szaleh támogatói között. Hadi elnök Ádenben van, mióta a múlt hónapban elmenekült Szanaából, ahol a lázadók lemondatták és házi őrizet alá helyezték.

Pénteken már második napja támadták harci repülőgépek az ádeni elnöki palotát, de az elnök emberei azt mondják, Hadinak nem esett baja. Szaleh még 2011-ben kényszerült átadni neki a hatalmat tömeges tüntetések után. De a korábbi államfő továbbra is nagyon befolyásos, most a húszikkal van szövetségben, pedig elnökként még ellenük harcolt.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez