Ivók paradicsoma Japánban

Japánban sok bár és étterem kínál különleges ajánlatokat, ahol annyit iszik az ember amennyit akar, de csak egy bizonyos ideig, általában maximum 2 óráig. De a legtöbb helyen korlátozott az is, hogy miből ihatunk. Bemutatjuk, milyen is Japánban az a hely, ahol időkorlát nélkül ihatunk, amíg bírunk.

A RocketNews riporterei nagyon izgatottak voltak, amikor először hallottak egy új hely nyitásáról Tokió Ikebukuro negyedében. A hely all-you-can-drink akciót kínál, közel 100 -féle szakéval, időkorlát nélkül. Míg a házi sörfőzés gyerekcipőben jár Japánban, kis szaké-termelők évszázadok óta munkálkodnak. Ezek legtöbbször kis családi manufaktúrák, némelyik nedű sosem válik széles körben ismertté, mint nálunk a jóféle házi pálinkák. Erre keresett megoldást a Liquor nevű japán cég, mely Ikebukuro kerületben nyitotta meg a Kurand Sake Market nevű helyet.

is-48

A Kurandban az átalánydíj 3 ezer jen (kb. 6 ezer forint) fejenként. Ennyiért gyakorlatilag korlátlanul fogyasztható közel 100 fajta ital, melyek legtöbbje különleges házi „termék”. A lehetőségek szinte végtelenek, és bármikor válthatunk. Az étteremben nincs kiszolgálás, vagyis önkiszolgáló rendszer van. Csak fogunk egy poharat, odamegyünk az üveghez, kinyitjuk, és megkezdhetjük a mintavételt.

is-2

A Kurand vezetői természetesen némi pirítóst és vizet is kínálnak a vendégeknek, nehogy az emberek túl hamar elpilledjenek. Sőt, azt javasolják, hogy a vendégek folyamatosan etessék egymást. Meg kell említenünk, hogy Japánban nem létezik önmagában kocsma, legalábbis olyan értelemben, ahogy nálunk, biztos nem. Ezért nem is használtam eddig ezt a szót. Japánban az úgynevezett Izakaják működnek,  olyan helyek, ahová az ember inni megy ugyan, de japán ember nem csak iszik, hanem eszik is. Tehát minden ivós hely szolgál fel ételeket. Esznek-isznak. A Kurandban is van erre lehetőség, ám a riporterek elmondása alapján elég csekély a választék. Némi szárított tintahal, nasik, és hasonlók. Ez elég meglepő, hiszen ilyen jellegű kocsmahangulat nem volt eddig jellemző Japánra.

is-23

De, hogy kicsit bevezessünk mindenkit a különleges italokba, íme a riporterek összeállítása, melyeket egymás után próbáltak ki.

1. Zaku Masanochi Hattan Nisiki (Mie prefektúra)

szake01

Lágy íz, ropogós utóízzel

2. Nanakamba (Shimane)

szake02

Száraz, gyümölcsös, és sima.

3. Himeichie (Ehime)

Illata akár a bambusz.

4. Amabuki Fuyuiro (Saga)

szake04

Olyan természetes aromája van, mint a friss forrásvíznek.

5. No. 6 X-Type (Akita)

szake05

Amint az ember beveszi a szájába, egy ízrobbanást él át.

6. Kuroushi Shin Shiboritate Honnama Genshu (Wakayama)

szake06

Ortodox száraz típusú szaké.

7. Meikyo Shisui (Nagano)

szake07

Van egyfajta zavaros szárazsága.

8. Raifuku Mellow (Ibaraki)
Várjunk, ez fehér bor?!

kaja

Ideje egy gyors szünetet tartani az italozásban, és enni néhány falatot. Ebben is különleges a Kurand, ugyanis ide behozhatjuk saját ételeinket is, akár az otthon készített szendvicset. A személyzet szívesen meg is mikróz nekünk bármit, és evőeszközt is biztosítanak. A hely egyébként teljesen füstmentes, a dohányzás tilos. És most térjünk vissza az italokhoz.

9. CEL-24 (Kochi prefektúra)

szake09

Gyümölcsös és édes.

10. Kijushu (Saitama)
Patinás és sima.

11. Sanuki Cloudy (Kagawa)

szake11

Édes akár a calpis. (Calpis: japán tejszínes szőlőital)

12. 19 Junmai Ginjo (Nagano)

szake12

Szénsavas.

13. Shirakawago Nigorishu (Gifu)

szake13

Sűrű és tejfehér.

14. Morino Kikukawa Nigorishu (Miyagi)

szake14

Még sűrűbb és tejfehér

15. Yuzu no Osake (Miyagi)

szake15

Íze, mint a citrusféléké.
16. Ukiuki Lemon (Hiroshima)

Annyira sima, mintha gyümölcslevet inna.

Két órával és 16-féle itallal később a két riporter rájött, hogy valószínűleg szervezetük elég gyenge tovább csinálni a kísérletet. Alapvetően a japánok ugyanis genetikailag nehezen bírják az italt. Mivel tévesen a szakéról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy erős ital, talán mi magyarok tovább is jutottunk volna a kóstolásban, mint ők. A Kurand mindazonáltal Japánban egyedülálló a maga nemében, ahol talán még a nagy ivók is olcsón kipróbálhatják a japán házi szakék legjavát.

(Fotó:RocketNews)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez