Újra kivégzőosztag elé kerülhetnek a halálraítéltek Utah államban

A törvényhozás megszavazta, és így, ha elfogy a gyilkos injekció, akkor kivégzőosztag elé kerül az, akit a bíróság halálra ítélt. Utah az első állam Amerikában, amely így döntött, miután hiány mutatkozott a gyilkos injekcióból.

“Ha a bíró úgy döntött, hogy a gyilkosságért elítélt személynek meg kell halnia, akkor a végrehajtó hatalom nem tehet mást, mint hogy végrehajtja az ítéletet. Ha nincs megfelelő injekció, akkor a régi megoldást kell alkalmazni. Aki ezzel nem ért egyet, az lényegében a halálbüntetést ellenzi” – így jelentette be a kormányzó szóvivője Utah államban, hogy újra kivégzőosztag elé kerülhetnek a halálraítéltek. 2004-ben azért szüntették meg ezt a kivégzési formát, mert túlságosan barbárnak ítélték.

Amerika legtöbb államában gyilkos injekciót alkalmaznak. A jóváhagyott szerből viszont hiány van. Ezért új kísérleti szerekkel próbálkoznak, és ezek nagyon megnyújthatják az agónia idejét. Legutóbb Texasban 17 percig tartott egy halálraítélt agóniája. Utah állam példáját más államok is követhetik, hiszen sokan várakoznak a halálsoron az Egyesült Államokban. A Legfelső Bíróságnak még döntenie kell arról, hogy a kivégzőosztag visszaállítása Utah államban megfelel-e az alkotmányos előírásoknak az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez