Izrael kémkedett az amerikai diplomaták után, hogy megfúrja az iráni tárgyalásokat

Ezt állította a Wall Street Journal című lap. “A jelentés nem igaz. Sosem kémkedtünk az USA után” – mondta válaszul Avigdor Liberman, Izrael távozó külügyminisztere. Netanjahu miniszterelnök nemrég Washingtonban a Kongresszusban mondott tüzes beszédet az iráni megállapodás ellen.

Az izraeli hírszerzés arra használta fel a megszerzett információkat, hogy azokkal befolyásolja az amerikai törvényhozás republikánus tagjait – állítják magukat megnevezni nem kívánó személyiségek, akik a Wall Street Journalnak nyilatkoztak. A republikánus törvényhozók nem helyeslik a megállapodást Iránnal. Obama és a Demokrata Párt viszont megállapodásra törekszik Teheránnal.

Izrael már sokszor szentül megígérte, hogy nem kémkedik az USA után, de Washingtonban fennmaradtak a kételyek. Izraeli hírszerzőket és diplomatákat lehallgatva jöttek rá az amerikai kémelhárítók, hogy Izrael kormánya túlságosan is sokat tud az Iránnal folyó tárgyalásokról. Eredetileg az ENSZ BT öt tagja és Németország képviselője tárgyalt Iránnal, de az érdemi eszmecsere Amerika és Irán között folyik. Avigdor Lieberman külügyminiszter szerint viszont nem az amerikaiaktól származnak az információk, hiszen “a tárgyalásokon sokan mások is részt vettek és vesznek – köztük irániak is. Mi sohasem kémkedtünk, és nem is fogunk kémkedni az USA után”- állította Izrael távozó külügyminisztere.

Az ügy tovább mérgezheti az Obama adminisztráció és Netanjahu izraeli miniszterelnök amúgy is igen feszült viszonyát. Obama egy sajtóértekezlet után, amikor azt hitte, hogy már kikapcsolták a mikrofonokat, arról panaszkodott Nicolas Sárközy egykori francia elnöknek, hogy Benjamin Netanjahu úgy hazudik, mint a vízfolyás. Azóta eltelt néhány év: Obama és Netanjahu viszonya tovább romlott, de Izraelben újraválasztották Benjamin Netanjahut, aki negyedszer is Izrael kormányfője lehet.

(Fotó:GettyImages)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez