Megszűnt a kommentellenes törvény Indiában

India Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette azt az ellentmondásosnak ítélt törvényt, mely lehetővé tette a rendőrségnek, hogy letartóztassa a közösségi és más internetes oldalak kommentelőit. Az információs technológiai törvény 66A paragrafusa alkotmányellenes – mondta ki a bíróság.

Az elmúlt években több embert tartóztattak le amiatt, hogy a Facebookon, vagy a Twitteren mondták el véleményüket. Az ügy nagy felháborodást keltett. A kormány azzal védekezett, hogy a törvény célja megakadályozni a támadó, sértő hangvételű tartalmak feltöltését.

A Legfelső Bíróság polgárjogi csoportok által benyújtott petíció alapján foglalkozott az üggyel. Döntése szerint a 66A paragrafus megsértette a szabad véleménynyilvánítás jogát és a szólásszabadságot. „A 66A paragrafus alkotmányellenes, és habozás nélkül lecsapunk rá” – idézi RF Nariman törvényszéki bírót az AFP hírügynökség.

A törvényt, mellyel bármikor akár három évre börtönbe lehet küldeni olyanokat, akik „bosszantó vagy kényelmetlen” véleményt tesznek közzé, teljesen eltörölték.

A jogszabállyal elsőként egy fiatal joghallgató került szembe, akit egy társával együtt tartóztattak le, amikor kritikus hangú Facebook-kommentet tett közzé a politikus Bal Thackeray halálát követően. Barátját később tartóztatták le, mert lájkolta az említett megjegyzést. Óvadék ellenében később szabadon engedték őket.

A letartóztatások nagy felháborodáshoz vezettek Indiában, de a törvény alapján rengeteg embert fogtak el, legtöbbször olyan esetben, amikor valaki egy köztisztviselőt vagy politikust bírált.

A törvény megszűnését követő percekben máris rengetegen adtak hangot örömüknek a közösségi oldalakon, köztük politikusok is.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez