Én vagyok a felelős – mondja az ausztrál öngyilkos merénylő apja

Az ausztrál férfi szíve összetört. A fiát gyászolja, aki még csak középiskolás volt, és az Iszlám Állam terroristájaként robbantotta fel magát Irakban. Az apa azt mondja: nem tudja megbocsátani magának, hogy nem vette észre: a gyerekének segítségre lett volna szüksége.

A 18 éves, Melbourne-i Jake Bilardi Irakban robbantotta fel magát márciusban, miután állítólag letett arról, hogy hazájában hajtson végre támadást.

Édesapja szerint az Iszlám Állam megütötte a főnyereményt a fiúval. Valódi trófea volt a gyerek a dzsihadistáknak, akik a saját céljaikra használták fel őt. John Bilardi most először nyilatkozott a sajtónak azóta, hogy megkapta a fia halálhírét. Azt mondta az egyik ausztrál televíziónak, hogy tudta: valami nem volt rendben Jake viselkedésével. Pszichológiai vagy lelki gondjai voltak, amelyekkel foglalkozni kellett volna, és nem tudja megbocsájtani magának, hogy ezt nem tette meg.

“A rendelkezésére kellett volna állnom, tényleg vele kellett volna lennem lélekben is, hisz nyilvánvalóan segítségre volt szüksége – és én szülőként képtelen voltam ezt megadni neki.”  Jake jó tanuló volt, sőt kimondottan tehetséges. Ateistának nevelték, de felvette az iszlámot, röviddel az édesanyja halála után.  “Mint derült égből a villám, egyszer csak bejelentette, hogy muszlim” – mondja az apa.

Egy blog, amely Jake Bilardi történetével foglalkozik, leírja, hogy a Melbourne-i kertvárosi iskolásból hogyan lett erőszakos, az ügyért életét áldozni akaró dzsihádharcos.  A blogger szerint a fiú totális gyűlöletet fejlesztett ki magában az ausztrál és általában a nyugati rendszer iránt.

Az apa, aki zűrös válása után nemrégiben próbálta meg helyrehozni a viszonyát a fiával, azt mondja: nehéz volt összeegyeztetnie annak a fiúnak a képét, akit ő ismert, azéval a vékony, sápadt fiúéval, aki az ISIS propagandaképein fegyvert szorongat. “Online toborozták, és én semmit nem tudtam erről” – mondja. “Még azt sem, hogy radikalizálódott. Csak egy félénk, magányos fiú volt. Elképzelni nem tudom, hogyan kezdődött és történt meg mindez.”

A család külön fájdalma, hogy az Irakban eltemetett fiút senki sem tudja rendesen meggyászolni, hisz sok ezer kilométerre vannak tőle. Ausztráliából a hatóságok szerint 90-en harcolnak az Iszlám Állam soraiban Irakban és Szíriában.

Fotó: Twitter

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez