Felsorakozott a szaúdi hadsereg a jemeni határon

Küszöbön egy újabb szaúdi intervenció a régióban?

Névtelenül nyilatkozó washingtoni források szerint a szaúdi haderő felvonult a jemeni-szaúdi határ mentén. Rijád nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt. Az amerikai jelentések szerint “jelentős” erők vannak a térségben, és így nem kizárható az a lehetőség, hogy szükség esetén a szaúdi haderő beavatkozik az eseményekbe, ezáltal megvédve Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt a húsziktól. Az Egyesült Államok hivatalosan is tájékoztatást kért Szaúd-Arábiától.

A szaúdi külügyminiszter hétfőn felszólította a stratégiai fontosságú Báb-el-Mandeb-szorost fenyegető jemeni húszi síita milicistákat, hogy vessenek véget az “államcsínynek”, és állítsák vissza az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök képviselte törvényes hatalmat. A Báb-el-Mandeb-szoroson, -amely összeköti az Ádeni-öblöt a Vörös-tengerrel-, keresztül zajlik a világ tengeri kereskedelmének jelentős része.

Hádi felkérte a GCC-t (Öböl menti Együttműködési Tanácsot), hogy fegyveresen avatkozzon be Jemenben és védje meg Ádent a húsziktól. Ezenfelül a jemeni katonai beavatkozás támogatására kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A testülettől konkrétan azt kérte, engedélyezze a Jemennek “segíteni kívánó országoknak, hogy bármilyen eszközzel támogassák a legitim jemeni hatalmat abba, hogy megvédje Jement és megfékezze a húszik agresszióját”.

Áden Jemen második legnagyobb városa és ide menekült február 21-én Hádi és a szunnita kormánya. Március 19-én  Ádenben összecsapások törtek ki a Hádihoz hű milíciák és a síita húszikat támogató jemeni katonai egységek között, ami miatt leállt a légi közlekedés is. A város közelében lévő partvidék húszi ellenőrzés alá kerülése nemzetközivé bővítené a jemeni konfliktust, a nagyhatalmak ugyanis nem nézhetnék tétlenül, hogy a Hormuzi-szorost ellenőrző Iránnal feltehetően kapcsolatban álló erők megvessék a lábukat Báb-el-Mandebnél. A szoros stratégiai fontosságú több ország, így Egyiptom és Izrael számára is.

Március 22-én az iráni támogatást élvező húszi lázadók elfoglalták Jemen harmadik legnagyobb városát, Taizzt. Az utóbbi napokban a fegyveresek növelték erejüket, és Áden felé vették az irányt, hogy végérvényessé tegyék Hádi korábbi lemondását. A légi támaszpont elfoglalása után a húszik tovább indultak Áden irányában.

Március 25-én a húszik vészesen megközelítették Ádent. Ma délelőtt várostól hatvan kilométerre északra fekvő légibázist kaparintottak meg a fegyveresek. A repülőtér kiindulópontja lehet egy Áden elleni légitámadásnak, valamint képes fogadni a hátországból és esetleg az Iránból érkező utánpótlásokat is. A támaszpontot amerikai és európai katonai tanácsadók napokkal korábban hagyták el, amikor az al-Kaida terrorszervezet egy közeli települést elfoglalt. A reptér kulcsfontosságú szerepet töltött be az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni hadműveleteiben

Frissítve: Hivatalos források szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök elmenekült Ádenből. Egyelőre nem tudni, hogy hova, de ismételten azonosítatlan felségjelű gépek bombázták az ideiglenes elnöki rezidencia környékét. A felkelők a kezükben lévő jemeni állami televízión keresztül 100 ezer amerikai dollár jutalmat ajánlottak fel annak, aki nyomra vezeti őket az elnök hollétét illetően.

Források szerint a fegyveresek Ádentől negyven kilométerre lévő Ladzs tartományban tartózkodnak, ott összecsaptak a Hádihoz hű erőkkel. A húszik letartóztatták Mahmoud as-Subai jemeni védelmi minisztert. Riad Yassin külügyminiszter felszólította a környező arab államokat, hogy azonnal avatkozzanak be a jemeni eseményekbe és “verjék vissza a húszikat”.

A jemeni fegyveresek erők tisztviselői közölték, a Hádihoz hű milíciák és katonai egységek “valamelyest” lassították a húszik előrenyomulását, öt frontvonalon harcolnak a támadókkal. Mohamed Abdel Szalám, a húszik szóvivője viszont arról beszélt, hogy a fegyveresek “órákon belül Ádenben lesznek”.

A kikötővárosban torlódások bénították meg a város közlekedését, mert az iskolás gyerekeket viszik haza szüleik és a közalkalmazottak a kormány utasítására elhagyták munkahelyeiket. Szemtanúk szerint az utcákon fegyveresek készülnek a közelgő ostromra, és több száz civil jelentkezik önkéntesnek. Források szerint az önkéntesek nagy része harci tapasztalatokkal nem rendelkező fiatal férfi, akik azt állítják, hogy nem félnek a harcedzett húsziktól.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez