Tudományos közgyűlés Moszkvában a kozmikus tudomány fejlesztéséről

Augusztus elején Moszkva a kozmikus tudomány fővárosa lesz. A Lomonoszov Egyetem az Orosz Tudományos Akadémiával karöltve és a Szövetségi Űrügynökség támogatásával megrendezi a tudományos szövetségek nemzetközi kozmikus kutatásokkal foglalkozó nemzetközi bizottsága, a COSPAR 40. Közgyűlését.

Ilyen fórumnak a keretében rendszeresen találkoznak a COSPAR országainak tudósai. Március 4-én az orosz kormány jóváhagyta a közgyűlés szervező bizottságát, amelynek Arkagyij Dvorkovics, a kormány alelnöke lett a vezetője.

A COSPAR-közgyűlés az egyik legfontosabb esemény, hiszen több ezer résztvevő van jelen munkájában, és az előadások témája felöleli a kozmikus tudomány minden területét: az eljövendő missziókra vonatkozó tervektől az elméleti munkákig.

A COSPAR 46 ország „kozmikus” szervezeteinek és 13 nemzetközi tudományos szövetségnek a képviselőit tömöríti. A bizottság nyolc tudományok albizottságban és 11 szakértői csoport keretében végzi a munkát. Tanácskozó testületről van szó, ugyanis a COSPAR alapvető funkciója: javaslatot tenni az űrkutatás további fejlesztésére. Ugyanakkor a programokat a nemzeti szervezetek dolgozzák ki. Ez persze nem azt is jelenti, hogy a döntéseknek ne lenne semmiféle kihatása. Például a Phobos-Grunt projektben nagy szerepet kapott a planétavédelemmel foglalkozó szakértői csoport tevékenysége. Itt elsősorban arra kellett figyelni, hogy ne kerüljön idegen anyag egy másik égitestre.

A COSPAR-közgyűlés megtartásával kapcsolatban már is vannak bizonytalanságok az éles nemzetközi helyzet miatt. Annál is inkább, mert a résztvevők jelentős része Európából és az Egyesült Államokból érkezne. Mindenesetre Charles Bolden, a NASA vezetője nemrégiben kijelentette, hogy nincs változás az együttműködésben Oroszországgal, és ez vonatkozik a Nemzetközi Űrállomásra is. Az események azonban gyorsan változnak, és öt hónap alatt sok minden történhet. De bízunk benne, hogy a tudományos kapcsolatok elég szilárdnak bizonyulnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez