Kétméteres, afrikai származású, szőrrel borított kaukázusi nő lehetett a Jeti?

Bryan Sykes, az Oxfordi Egyetem professzora azt állítja, megtalálta a Jeti, a Nagylábú (angolul Bigfoot) és az ehhez hasonló történetek mögött rejtőző élőlényt. Szerinte a 19. században élt, Zana névre hallgató óriásnő lehet felelős a mitikus történetekért.

Sőt, állítása szerint sikerült DNS-mintát szereznie Zana leszármazottaitól, amiből kiderült, hogy a nő és rokonai egyértelműen afrikai származásúak, de nem illenek bele egyetlen eddig ismert populációba sem. A kétméteres nő  teljes teste szőrrel volt borítva a leírások szerint, egyfajta hibrid volt ember és majom között.

A szakértők szerint Zana Abházia területén élt a Kaukázusban. Egészen az 1850-es évekig, ekkor ugyanis egy helyi kereskedő felbérelt vadászokat, hogy fogják el az óriásnőt. Kissé ködös itt a történet, de állítólag sokáig fogságban volt és több helyi férfitól is született gyereke, az ő nyomukon haladt Sykes. ( a történetből nem derül ki, hogy mit találtak vonzónak a férfiak egy kétméteres, szőrös nőben. A szerk. megj.) Ekkor derült ki a DNS-vizsgálatok alapján, hogy Zana mindenképpen afrikai származású volt, de egyetlen ismert csoportba sem volt sorolható.

Zana állítólag állatias arckifejezéssel és habitussal garázdálkodott a környéken és emberfeletti erővel rendelkezett. Gyorsabban futott a lovaknál és képes volt elképesztő körülmények között végtelenül hosszú távokat megtenni, földön és vízen.Végül egy nemesember vásárolta meg és tartotta birtokán, ahol a szabad ég alatt aludt és pucéran kóborolt, egészen 1890-ig, a feljegyzések szerint ugyanis ekkor hunyt el.

Nehéz megmondani, hogy pontosan ki és mi is lehetett Zana,de az biztos, hogy függetlenül emberfeletti képességeitől és riasztó külsejétől igazán remekül belesimul a Jeti vagy a Nagylábú történetekbe.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez