Alig néhány ország fogadja el – érettségi egy nemzetközileg el nem ismert területen

A két kezünkön meg tudjuk számolni, hány ország ismeri el Abháziát. A világ túlnyomórészén Grúzia részének tekintik a Fekete-tenger keleti partján fekvő apró területet. Hogyan befolyásolja ez az ottani érettségit? – kérdeztük Rusztam Anshbát, aki a Bambora középiskolában érettségizett a tengerparti Gudautában.

Hány éves korukban érettségiznek a diákok Abháziában?
– Az alap- és középfokú oktatás 11 éves nálunk, 4+5+2 év. Ennek a végén érettségizünk, 16-17 éves korunkban.

2

Hány tantárgyból kell vizsgázni?
– Három kötelező tárgy van. Kötelező érettségizni Abházia történelméből, matematikából, illetve nyelvből és irodalomból. Ha orosz iskolába jársz, oroszból, ha abházba, akkor abházból. Ezeknél van szóbeli és írásbeli is. Ezenkívül választható még egy-két tantárgy, amit a későbbi tanulmányok határoznak meg. Nem teljesen egyértelmű ez, mert az érettségi mellett felvételizni is kell, és ott megnézik az érettségi bizonyítványt. Emiatt sokan panaszkodnak, de éppen most dolgoznak azon, hogy egységesebb és szakmailag orientáltabb legyen a rendszer. Mások viszont a szélesebb körű tudásban hisznek. Már csak azért is, mert sok középiskolás még az utolsó évben sem tudja, mit akar majd később csinálni.

Mennyire kemény az érettségi?
– Az írásbelik általában úgy vannak összerakva, hogy a közepes eredmény viszonylag könnyen teljesíthető legyen. Szóval a bukáshoz nagyon hülyének kell lenni, a jeleshez meg nagyon kell tudni. Ezért sokan nem is nagyon izgatják magukat miatta. Nem is kell súlyos összegeket kifizetni a különórákra és a magántanárokra. Azok készülnek komolyabban, akik jobb eredményt akarnak.

Lehet puskázni?
– Az írásbelin nem nagyon. Minden padban egy diák ül, és nála is csak egy papír, egy toll és víz lehet. Mindenki lát mindent. A szóbelin, amíg kidolgozod a tételt, talán van esély. Hallottam olyat, hogy valaki akkor tudta használni az apró feljegyzéseit.

3

Meg lehet venni az érettségit?
– Nem. Abházia nagyon kicsi, alig 300 ezres a társadalom. Mindenki ismer mindenkit. Az írásbelin például a papírokat lepecsételik, és két tanár aláírja. Így nagyon könnyű visszaellenőrizni mindent.

Hogyan befolyásolja az érettségit az, hogy a nemzetközi közösség nem ismeri el Abházia függetlenségét?
– Ez egy nagy kihívás. Az Abházia által kiadott érettségi bizonyítványt csupán Oroszország, Venezuela, Nicaragua, Tuvalu, Vanuatu, Nauru, illetve a szintén vitatott státuszú Dnyeszter-menti terület, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah fogadja el. Ahhoz, hogy a világ többi országában tanulhass tovább, hivatalosan el kell ismertetni. Ez viszont drága és bonyolult procedúra, kellenek a jó kapcsolatok. Emiatt sokan nem tudják az álmukat megvalósítani, és ott tanulni, ahol igazán akarnak. De például egy orosz diplomával már gond nélkül tervezheted bárhol a továbbtanulást. Meg az is igaz, hogy akadnak egyetemek a világon (például Budapesten a Közép-Európai Egyetem), amelyek elfogadják az abház bizonyítványt. Ugyanakkor azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy az adminisztratív és gazdasági problémák ellenére az abház iskola egy jó hely. A tanárok azt szokták mondani, hogy nem a munkájuk, hanem az életük az iskola. És tényleg mindent meg is tesznek a diákjaikért.

prom

Ballagás, érettségi bankett van Abháziában?
– Az utolsó tanítási napon különböző programok vannak az iskolában. Ilyenkor összegyűlünk, és tulajdonképpen elköszönünk az iskolától. A bizonyítványt az adott város hivatalos ünnepségén kapjuk meg június végén, július elején. Aztán ünneplünk egyet az iskolában is és végül jön az érettségi bankett. Ez tulajdonképpen egy hajnalig tartó parti, aminek a végén kimegyünk a tengerpartra megnézni a napfelkeltét. Szimbolikusan így szembesülünk azzal, hogy a gyerekkor véget ért, kezdődik a nagybetűs élet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez