Megkezdődött a krími tatárok kitelepítése – különböző vélemények

Az Ukrajnától frissen elszakadt Krím-félsziget felszólította a tatárokat hagyják el lakhelyeiket – mondta egy vezető krími kormány tisztviselő. A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor a tatárok megfelelő képviseletének biztosításáról is beszélt a félsziget új vezetésében.

Rusztam Temirgalijev, krími első miniszterelnök-helyettes tegnap jelentette be, hogy a Krím-félsziget új kormányzata rendezni szeretné a krími tatárok által elfoglalt területeket. Temirgalijev elmondta – „Lakóhelyeik elhagyására kértük a krími tatárokat, hogy szociális célokra használhassuk azokat. Ugyanakkor rengeteg területet kész vagyunk számukra biztosítani a normális élet folytatására.”

A RIA Novosztyi, orosz hírügynökség tegnap közölt interjújában Temirgalijev azzal indokolta a döntést, hogy a Szimferopolba vezető utak mentén sok az „önkéntes területfoglaló”, és ezek a területek szükségesek a város infrastruktúrájának fejlesztéséhez. Ugyanakkor hangsúlyozta, megértéssel fordulnak a krími tatárok felé, akik sokat szenvedtek a szovjet időkben és akik közül, leginkább az idősebbek erős fenntartással viszonyulnak Oroszországhoz. Éppen ezért fokozatosan nyitják meg előttük az új Oroszországot, amely soknemzetiségű állam, és amely vallási hovatartozástól, hagyományoktól függetlenül támogatja a területén lakó nemzetiségeket. Pozitív példaként említette Tatárföldet, Ingusföldet és Csecsenföldet, ahol szintén muzulmánok élnek.

A miniszterelnök azt is kifejtette, a krími tatár lakosság megfelelő képviseletet kap majd az új parlamentben és kormányban. A napokban tárgyaltak a tatár Medzslisz (tanács) vezetőivel, akik között egyformán megtalálhatóak az oroszbarátok, az új ukrán kormányt támogatók és a centristák is. Hamarosan a Krím Felső tanácsában kinevezhetik a tatár képviselőket. A tárgyalások alapján a tanácstag Ilma Iljaszov lehet a szóvivő és Zaura Szmirnova, a Medzslisz elnökhelyettese, a miniszterelnök-helyettes.

Maga a Medzslisz azonban nem ismeri el a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozását. Az Unian.net ukrán hírügynökség tegnap esti információi szerint a krími tatárok közössége nem változtatja meg pozícióját a kérdésben. A Radio Szvoboda Nariman Dzseljal, a Medzslisz elnökhelyettesére hivatkozva erősítette meg a hírt. Dzseljal szerint majd az idő megmutatja, hogyan is lesz tovább. Ugyanakkor nyugalmat kért honfitársaitól, mert az euforikus pillanatokban könnyebben teret kaphat a provokáció.

A krími tatárok régóta élnek a félszigeten, akiket 70 évvel ezelőtt Sztálin Közép-Ázsiába deportált. Bár leszármazottaik közül sokan visszatértek az 1990-es évek elején, nem tudtak jogot formálni a kitelepítés előtti területeikre. Ennek ellenére, nem hivatalosan ház, illetve templomok építésével, gazdaságok létrehozásával visszafoglalták a régi területeket. A Krím-félsziget lakosságának 15 százalékát adják a tatárok, akik hűséges támogatói az új kijevi vezetésnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez