Újragondolná kapcsolatait Moszkva az EU-val és a NATO-val

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukrán válság miatt újra kell gondolni Oroszország viszonyát az Európai Unióval és a NATO-val.

Lavrov hétfőn Moszkvában Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel tárgyalt, és a megbeszélés előtt nyilatkozott. Azt mondta, hogy a nemzetközi kérdésekről, az európai helyzetről akarnak tárgyalni, illetve arról is, mi történik Oroszország és az Európai Unió viszonyában, továbbá a NATO-Oroszország Tanácsban.

“Ezek a kapcsolatok lényeges újragondolást igényelnek, az európai uniós és NATO-beli partnereinkkel olyan elemzésre törekszünk, amely révén jobban megértjük, hol tartunk, miben azonosak az értékeléseink, miben vannak nézeteltéréseink, és mit kell tenni, hogy visszafordítsuk a kapcsolatokat azoknak a dokumentumoknak a szilárd alapjára, amelyek megvetik a NATO-Oroszország Tanács működésének, illetve Oroszország és az EU kapcsolatainak az alapját” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter azt is mondta, hogy Moszkva nagyra értékeli Szlovákia gyakorlatias álláspontját, amely mind az EU, mind Oroszország érdekeinek megfelelő irányba mutat. Hozzátette, hogy Ukrajna a két ország közös szomszédja, és fontos kiutat keresni a válságból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez