Kizárhatják az oroszokat a foci vb-ről

Rasszista jelképeket mutogattak az orosz válogatott szurkolói a nyitó mérkőzésen, a FIFA akár ki is zárhatja a csapatot.

A keddi Oroszország-Dél-Korea meccsen kelta kereszttel szurkoltak az oroszok, ami világszerte a szélsőjobboldaliak, illetve neonácik jelképe. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tavaly elfogadott diszkriminációs szabályai szerint az orosz válogatott fegyelmi eljárásra számíthat szurkolói viselkedése miatt. A büntetésnek több lépcsője van: zárt ajtók mögött játszott mérkőzéssel kezdődhet és kizárással végződhet.

Valójában nem ez az első ilyen esete az oroszoknak. A 2012-es Európa Bajnokságon hat pontos büntetést kaptak szurkolóik ellenséges zászlói és a fekete játékosoknak címzett kántálásai miatt.

A foci diszkriminációval foglalkozó Fare hálózat igazgatója, Piara Powar reméli, keményen megbünteti Oroszországot a FIFA. „Úgy tűnik, egyes szurkolók végigviszik a világon gyűlöletüket. Sürgősen kezelni kell a jelenséget.” – idézte Powart a The Moscow Times.

Ugyanakkor nem Oroszország az egyetlen problémás csapata a mostani világbajnokságnak. A horvát szurkolók szintén rasszista jelképeket mutogattak a múlt heti, brazilok ellen játszott nyitómérkőzésükön, akárcsak a mexikóiak Kamerun ellen szerdán, illetve a brazilokkal együtt hétfőn.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez