Megérkezett az EBESZ a maláj gép roncsaihoz

Helikopterrel megérkeztek az EBESZ megfigyelői a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép roncsaihoz. Azt mondják, nem nyomozni jöttek, hanem a helyszínt és a holttestek kezelését biztosítani.

Megérkeztek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői és szakértői Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító gép csütörtökön. “Mintegy harmincan érkeztek a helyszínre helikopterrel” – mondta el az EBESZ egyik szóvivője. Egyben közölte: az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló “kontaktcsoport” már összeült, s egy videokonferencia keretében a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel is tárgyalt.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az EBESZ szakértőket rövid egyeztetés után odaengedte a szétszóródott roncsokhoz a szakadárok egy csoportja. “Nem vagyunk nyomozók. Azért jöttünk, hogy biztosítsuk a helyszínt és az áldozatok holttestének a lehető leghumánusabb módon történő kezelését” – mondta el Alexander Hug, az EBESZ-csoport egyik tagja a szakadároknak a beszámolók szerint.

A donyecki térséget ellenőrző oroszbarát szakadárok pénteken kijelentették, hogy üdvözlik az ukrán és nemzetközi szakértőket a helyszínen. Egyben cáfolták, hogy akadályoznák a kereső és mentőalakulatok munkáját.

Az utasszállító – a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe – Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele az összeköttetés. A repülőgép Kelet-Ukrajna területén zuhant le. A Malaysia Airlines járatának 283 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette. Mind az ukrán vezetés, mind a szakadárok azt állítják, hogy a másik fél lőtte le a gépet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez