Norvégiából megszökött tizenéves lányok mentek harcolni Szíriába

Norvégiából két tizenéves lánytestvér Szíriába szökött, hogy harcoljanak a milicisták oldalán Bassár el-Aszad ellen. Mindketten szomáliai bevándorlók gyerekei, 16 és 19 évesek. Családjuk 13 éve él Norvégiában, Oslo egyik peremkerületében.

 A nővérek előbb Törökországba repültek, majd a szír határ felé folytatták útjukat. Családjuknak nem szóltak tervükről, csak azután értesítették őket, hogy elhagyták Norvégiát.

Egy e-mailt küldtek, amelyben azt írták: “A muszlimokat jelenleg állandóan támadják minden oldalról és valamit tenni kell. Segíteni akarunk a muszlimoknak, és ennek egyetlen módja, ha velük vagyunk fájdalmaikban és örömükben. Nem elég otthon ücsörögni és pénzt küldeni. Mindezt végiggondolva úgy döntöttünk, hogy Szíriába megyünk segíteni őket minden módon”.

A The Local című svéd lap úgy tudja: a lányok szülei nem különösebben vallásosak, de az idősebbik lány nemrég radikalizálódott.

Apjuk utánuk utazott Törökországba, hátha megtalálja őket. Egyikükkel sikerült telefonon beszélnie, de nem tudta lebeszélnie arról, hogy a csatlakozzon az iszlamistákhoz.

A lányokat már keresi az Interpolis.A norvég belső hírszerzés adatai szerint 30-40 ember távozhatott Norvégiából, hogy csatlakozzon Szíriában az dzsihadistákhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez