Amerikai kémek a tel avivi nagykövetség tetején

Az egyre nagyobb hullámokat verő Snowden-ügy nyomán egyre többen keresik Washington lehallgató-berendezéseit az Amerikával szövetséges országokban. Az izraeli hírszerzés egyik elemzője azt közölte a Maariv című lappal, hogy meg is találta ezeket, természetesen jól álcázva, a tel-avivi nagykövetségről készült képeken. Az épület tetején. A biztonsági szakértőket az információ nem rázta meg: azt mondják, számítottak erre.

Az izraeli lap azután kezdte firtatni a kérdést, hogy a német Der Spiegel a hét végén azt írta: a berlini amerikai követség valóságos kémfészek. A lehallgató és megfigyelő berendezéseket az épület felső emeletein, illetve a tetőn állították fel, és árnyékolókkal, vagy más, Patyomkin falut idéző építményekkel rejtették el.

Az izraeli elhárításnál alaptételként kezelik, hogy az Egyesült Államok minden hívást megfigyel a Közel-Keleten éppúgy, mint Európában. Az egykori Moszad-főnök, Danny Yatom azt mondta: mindig is biztos volt benne, hogy Washington lehallgatja minden szövetségesét, beleértve Izraelt is. Ha az amerikaiak azt hiszik, hogy le kell hallgatniuk valakit, akkor meg is teszik azt – tette hozzá.

Szerinte Izraelben két kérdésről akar első kézből titkos információkat szerezni az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség. A palesztinokkal folyó tárgyalásokról és az iráni atomprogramról. Fontos nekik, hogy tudják, mit gondol igazából Netanjahu kormányfő. Így tudnak ugyanis érdemi vitába szállni az izraeli állításokkal, amikor ezekről a kérdésekről esik szó – mondja a volt Moszad-főnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez