Először láthatták volt elnöküket megdöntése óta az egyiptomiak

Holnap kezdődik a volt egyiptomi elnök pere. Mohamed Morszit azóta, mióta eltávolították a hatalomból, titkos helyen tartják őrizetben. Kevesen láthatták, jóllehet például az Európai Unió külügyeit irányító Catherine Ashton, aki még a nyáron közvetített a hadsereg és az iszlámisták között, bejuthatott hozzá. Most az El Watan című lap készített vele interjút. Morszi egyebek mellett azt mondta: várhattak volna a választásokig azok, akik mást akartak helyette.

Az őrizetbe vétele óta először megjelent képeken a volt államfő melegítőben van. Ezt viselte, amikor az újságíróval beszélt. Megerősítette, hogy ő képviseli saját magát a bíróság előtt, és közölte: nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban, nem volt köze tüntetők meggyilkolásához. Tavaly decemberben hét embert öltek meg a rendőrök az elnöki palotánál Morszi, illetve az elnöki hatalmat kiterjesztő alkotmányos rendelete ellen tüntető tömegből.

Azt mondta: tudja, hogy milliók kívánták a távozását, de hozzátette: a demokrácia türelmet követelt volna tőlük. “Milliók vonultak az utcákra. Azt mondják, 30 millióan. De várniuk kellett volna a parlamenti választásokig.”

A volt elnök tartózkodási helye továbbra is titkos: nem tudni, hol készült vele az interjú. Hívei úgy sejtik, hogy a Tora börtönben van, tüntetéseket is szerveztek oda a napokban. A videót várhatóan holnap mutatják be, egyelőre csak fotókat adtak közre.  Közben az egyiptomi belügy közölte: 20 ezer rendőr fogja biztosítani holnap Kairóban a Morszi-per helyszínét. Hogy ez hol lesz,  azt biztonsági okokból nem közölték. Ugyancsak biztonsági okokra hivatkozva több iskola is zárva marad holnap Kairóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez