Egyiptom bánik a legrosszabbul a nőkkel

Egyiptomban a legrosszabb nőnek lenni az egész arab világban – legalábbis ezt állapította meg egy nemzetközi kutatás. Az ország a mindennapos szexuális erőszak és a konzervatív iszlámista csoportok értékrendjének terjedése miatt kapta a gyenge osztályzatot.

A férfiak és nők helyzetét, illetve jogait 330 szakértő vizsgálta 22 arab országban. Immár harmadszor 2011, vagyis az arab tavasz óta. Az idei rangsorban Irak áll a második legrosszabb helyen, majd Szaúd-Arábia, Szíria, illetve Jemen következik. A legjobb a helyzet a Mozambik és Madagaszkár között fekvő, alig 700 ezres Comore-szigeteken: ott például a miniszterek ötöde nő. Az élen áll még Omán, Kuvait, Jordánia és Katar is.

A kutatók a nők elleni erőszakot, a fogamzásgátlás és az abortusz lehetőségeit, a családon belüli bánásmódot, a politikában és a gazdaságban betöltött szerepet vizsgálták. Hátrányos megkülönböztetést rögzítő törvények és a női önrendelkezés korlátozása – ezeket vetették leginkább Egyiptom szemére. Egész falvak vannak Kairó környékén, amelyek legfőbb bevételi forrása a nőkereskedelem és a kényszerházasságok nyélbe ütése – mondja egy amerikai szakértő.

Mindazonáltal legfőképp a mindennapos szexuális erőszak juttatta Egyiptomot a lista legaljára. Egy áprilisi ENSZ-jelentés szerint a lányok és nők 99,3 százaléka volt már ennek áldozata az országban. De még a legszerényebb becslések is 80 százalékról szólnak. A mindennapos nemi erőszak társadalmi elfogadottsága minden nőt érint Egyiptomban, tekintet nélkül korra, foglalkozásra, vagyoni és szociális helyzetre, öltözködésre, viselkedésre vagy családi állapotra – mondja egy másik kutató.

A tanulmány egyébként azt is megállapítja, hogy Irak veszélyesebb hely most a nőknek, mint Szaddam Husszein idején volt, Szaúd-Arábiában pedig alig vonják be őket a politikába, rosszabb munkát kapnak és kevesebbet keresnek a férfiaknál, korlátozott a mozgásszabadságuk és a tulajdonhoz való joguk. Viszont a többi országban élő nőknél könnyebben jutnak oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz, és erőszak is ritkábban éri őket.

A témáról bővebben itt olvashatnak: 

http://keletport.hu/index.php/eletmod/97-egyiptom/139-csajforradalom-egyiptomban

http://keletport.hu/index.php/eletmod/103-obol/85-megsem-vezetnek-ma-a-szaudi-nok

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez