Teóriák: miért zuhant le az orosz utasszállító?

Bár már megtalálták a szombat reggel lezuhant orosz Airbus fekete dobozait, a tragédia okát még nem tisztázták. Több elmélet is kering az orosz sajtóban, amelyek abban egyetértenek, hogy a repülő még a levegőben hullott darabjaira.

Az egyik teória szerint egy korábbi sérülés okozhatta a balesetet. A repülő hátsó része ugyanis 14 évvel ezelőtt landoláskor a kairói repülőtér betonjához csapódott. A pilóta próbálta egyenesen tartani a gépet, és hirtelen megemelte az orrát, amikor megsérült a farok.

A Moszkovszkij Komszomolec repülési szakértője szerint hiába javították meg 2001-ben a gépet, egy ilyen korábbi hiba könnyen jelenthet problémát évekkel később is. Az is tény, hogy a szombat reggeli, Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó járat üzemeletetője, a Kogalymavia a kairói eset után vásárolta meg az Airbust.

A másik lehetséges magyarázat a terrortámadás. Ehhez nincs köze az Iszlám Állam sokak által cáfolt kijelentésének, vagyis hogy ők lőtték volna le az orosz utasszállítót. A Kommerszant napilap ma reggeli cikkében a tragédia okait feltáró egyik szakember elmondta, hogy egy, a csomagtérben elhelyezett bomba is végezhetett a 224 áldozattal.

Igaz ugyan, hogy egy ilyen bomba nem robbanthatta volna fel az egész repülőt, de maga a robbanás okozta nyomás már teljesen tönkretehette volna. Ahogy ez meg is történt 1988 decemberében Skócia fölött, amikor a Pan Am légitársaság Boeing 747-esének egyik kézipoggyászába csempésztek egy robbanószerrel megtöltött kazettát.

Bár az Iszlám Állam magára vállalta a katasztrófát, sokan kizárják ezt a lehetőséget. Egész egyszerűen túl magasan repült ahhoz az orosz utasszállító, hogy saját fegyvereivel lelőhette volna a terrorszervezet. Ez egyedül akkor lett volna lehetséges, ha a technikai okok miatt alacsonyan száll a gép, és elérik a dzsihádisták föld-levegő rakétái.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez