Kert a tetőn – új buszok Kairóban

Decembertől megpróbálja forradalmasítani a kaotikus kairói tömegközlekedést, vagyis annak parányi szeletét egy cég. Tarkára festett kisbuszokat állít forgalomba, minikerttel a tetőn. Belül pedig kényelmes székekkel és nagysebességű internettel. Bérletet lehet venni rájuk: 600 metrójegy áráért.

Aki látott már nyitott buszajtón kilógó utasokat vagy kerülgetett kisbuszra váró tömeget a zűrzavaros forgalomban, az tudja: Kairó nem a tömegközlekedők Kánaánja. A külvárosokkal együtt majdnem 20 milliós egyiptomi fővárosban tökéletesen kiszámíthatatlan, hogy mennyi idő alatt jut el az ember A pontból B pontba, ráadásul biztos lehet benne, hogy másokhoz préselődve utazik, tisztának aligha nevezhető járműveken. Miután a taxi olcsó, inkább ezt használják sokan, de aki teheti, az a saját autóját nyúzza nap mint nap.

Nos, itt látott piaci rést egy cég. Vonzó, színes kisbuszokat kínál, wifivel, kényelmes ülésekkel, rugalmas útvonallal. És hogy a szmoghelyzeten is javítson, környezetbarát motorokkal és pici kertekkel a tetőn. Ezek, ha minimálisan is, de hozzájárulhatnak a kairói levegő tisztításához – mondja a tulajdonos.

Weboldaluk már egy ideje működik, a reménybeli utasok eddig 150 útvonalat javasoltak. Egyelőre azonban csak egy lesz, négy busszal. Később 10 ezresre fejlesztenék a parkot, és más városokban, mindenekelőtt Alexandriában és Port Szaidban is terjeszkednének. Úgy vélik, főként munkába járáshoz veszik majd őket igénybe a fiatalok. Mert meg tudják védeni a nőket a zaklatóktól, mert tisztán tartják a buszokat, mert kényelmesek, és persze mert biztosítják a wifit.

A rendeléseket is online lehet majd leadni. Árulnak jegyeket, de lesz előfizetés, vagyis bérlet is. A nagyobb és komfortosabb ülésekre 900, a többire 600 egyiptomi fontért. Vagyis 20, illetve 30 ezer forintért. Kairóban egyébként havi 4 ezer font már nagyon jó fizetésnek számít, a metrójegy pedig 1 fontba kerül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez