A Moszad-kém fel akarja venni a zsidó vallást

Nem sok olyan kormány, szervezet vagy hadsereg van a Közel-Keleten, amelyeknek Mohamed Abdel-Báki Haszanein, a régió egyik “szuperkémje” ,nem ajánlotta volna fel a szolgálatait. Az egyiptomi születésű férfi sokáig Izraelnek kémkedett, de kereste a kapcsolatfelvétel lehetőségét a zsidó állam ellenségeivel is. A kém most azért került újra a figyelem középpontjába, mert fel akarja venni a zsidó vallást és Izraelbe kíván emigrálni. 

Mohamed Abdel-Báki Haszanein, a Hórusz navigációs és tengerhajózási vállalat ügyvezető igazgatója az egyiptomi hírszerzés szerint “eladta lelkét a sátánnak”. Haszaneint állítólag a Moszad pénzzel és nőkkel vesztegette meg, és ő ennek fejében kényes információkat szolgáltatott az izraeli titkosszolgálatnak az egyiptomi haditengerészet biztonsági intézkedéseiről, a Szaíd kikötőért felelős tengerésztisztek közti kommunikációról és a Szuezi-csatornán áthaladó külföldi hajókról azzal a céllal, hogy “kárt okozzon Egyiptom nemzeti érdekeinek”.

A nemzetbiztonsági bíróság eljárási jegyzőkönyve szerint a 39 éves férfi először az országon kívül találkozott két izraeli ügynökkel, majd később egy titkos kód segítségével tartotta velük a kapcsolatot. Haszanein szolgálatiért cserébe pénzt kapott, és a Moszad állta thaiföldi és Fülöp-szigeteki utazásainak költségét is. 

Haszanein állítólag beismerő vallomást tett ezenkívül arról is, hogy felvette a kapcsolatot a szíriai hadsereggel, a libanoni Hezbollah síita szervezettel és az iráni titkosszolgálattal. Ezeknek felajánlotta, hogy információkkal látja el őket a Szíriában harcoló ellenzéknek szánt illegális fegyverszállítmányokról, s Törökországon keresztül, illetve vízi úton a polgárháború sújtotta országba készülő fegyveresekről.

Az al-Ahram egyiptomi lap értesülései szerint jelezte Haszanein komoly identitásválságban szenved: jelenleg szunnita muszlim, de fel akarja venni a zsidó vallást és Izraelben akar élni. Csakhogy közben a libanoni Hezbollahnak és az iráni titkosszolgálatnak már olyan üzeneteket küldött, miszerint szeretne síita lenni. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez