Felhozzák az elsüllyedt várost (képekkel)

Nyáron egy tengerparti villában, Alexandria mellett a házigazda gyönyörű ógörög amfórákat mutatott a kertjében. Azt mondta: a veje találta őket búvárkodás közben a Földközi tengerben, nem messze a háztól, amelyben ültünk. Sok kincs van ott a tengerfenéken, elsüllyedt hajók és elsüllyedt városok emlékei.

Most az Egyptian Streets tett közkincsé néhány fotót ezekről. Heraklion városáról, amely az évszázadok alatt mítosszá zsugorodott, és sokan már csak legendának vélték. A város, amelyet Párisz és a trójai háborút kirobbantó Szép Heléna is látott, és sok ókori történész, köztük Hérakleitosz és Szicíliai Diodórusz is megörökített, csaknem 1200 évre elveszett. Franck Goddio francia régész csak 2000-ben bukkant rá újra.

Herakliont több mint 3 ezer éve, vélhetően Krisztus előtt 1200 körül alapították. Toniszként is ismerték és 1200 évig pihent a tengerben. A mitikus város kincseit most egymás után hozzák fel. Az elveszett és megtalált örökség néhány kilométerre hever Alexandria partjaitól a Földközi tengerben. Egyebek mellett óriási szobrokból, görög és óegyiptomi feliratú kőmaradványokból, több tucat hajóból, arany pénzekből, bronzalakokból áll. Itt most Franck Goddio és Christoph Gerigk felvételeit láthatják: annak töredékéről, amit találtak. 

A nílusi áradások istennőjének csaknem 5 és fél méteres szobra. Ez Hapi legnagyobb, valaha is talált ábrázolása.

 

földközi3

 Egy fáraó óriási szobra, gránitból.

 

földközi4

A görög-egyiptomi szobor vélhetően Kleopátrát ábrázolja, Ízisz istennőként.

 

földközi5

Ismeretlen králynő 4,8 méteres szobra.

 

földközi6

A francia régész, Franck Goddio egy vésett kőtáblával, sztélével.

 

földközi7

Egyetlen kődarabból kifaragott kápolna, a ptolemaiosz korból.

 

földközi8

Hapi egy másik szobrát vizsgálják a búvárok.

 

földközi9

A tengerfenéken talált kisebb kincsek egyike.

 

földközi10

Ilyen lehetett a város, mielőtt elsüllyedt.

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez