Iránban folytatódik az amnesztiahullám

Mohamed próféta születésnapja alkalmából nyolcszázhetvennyolc bebörtönzött kap közkegyelmet Iránban – rendelte el a perzsa állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Khamenei. Azonban egyelőre még kérdéses, hogy vannak-e politikai foglyok az amnesztiában részesültek között.

Ugyanakkor vannak olyan foglyok, akiknek az ajatollah teljesen elengedte a további büntetést, és vannak, akiknek csak csökkentette azt.

Iránban tavaly szeptemberben, közvetlenül azelőtt, hogy Haszan Róháni államfő elutazott az ENSZ Közgyűlésének ülésszakára, szabadon bocsátottak mintegy nyolcvan politikai foglyot, köztük egy ismert emberi jogi aktivistát és jogászt, Nasrin Sotudehet, aki 2012-ben megkapta az Európai Parlament emberi jogi kitüntetését, a Szaharov-díjat.

Az IRNA (Iráni Állami hírügynökség) nem közölte szombaton, hogy a most kegyelemben részesítettek között van-e politikai fogoly. Valószínűleg nem csökkentették a két legnevesebb politikai fogoly Mir Hussein Musavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők, volt elnökjelöltek büntetését. Mindketten házi őrizetben vannak már csaknem három éve, mert vitatták a 2009-es elnökválasztás eredményét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez