A Muszlim Testvériség kiakadt a Nyugatra: Kettős mércét alkalmaz

A betiltott egyiptomi Muszlim Testvériség tegnap nekiugrott a Nyugatnak: a szervezet vezetősége egy közleményben bírálta az Egyesült Államokat, az EU-t és az ENSZ-et is, hogy miközben az ukrajnai események alatt mindent megtesznek a tüntetőkért, addig Egyiptomban az ellenzéket cserben hagyták, amikor Fattah el-Sziszi puccsot hajtott végre.

 “A nyugati hatalmak kettő mércéje elfogadhatatlan. Az összes politikus és jogvédő szervezet, az ENSZ-el együtt azonnal akcióba lendült Ukrajna kapcsán. A Fehér Ház szinte rögvest figyelmeztette az ukrán hadsereget, hogy maradjon ki az eseményekből. Az Európai Unió pedig szankciókat szavazott meg a Janukovics-kormány ellen. Ezzel szemben semmit nem tettek Mohamed Murszi – aki országunk első demokratikus megválasztott elnöke volt – megbuktatása után és nem vezettek be semmiféle szankciót az új katonai rezsim ellen. Még csak el sem el sem ítélték az államcsínyt, puccsnak sem merték nevezni.” –  fakadtak ki a Testvériség vezetői egy tegnap kiadott angol nyelvű közleményben.  

“Természetesen az a fajta kormányzati kriminalizáció kifogásolható, ami Ukrajnában történik, de semmi ahhoz képest, amit ez a katonai rezsim művel a saját népével. Egyiptomi állampolgárok százait lőtték le a tüntetések során, miközben terrorizmus vádjával letartóztatják és kínozzák őket a börtönökben. Soha nem láttunk egyetlen nyugati politikust sem, aki felszólalat volna ez ellen, sőt hallgatólagosan támogatták Fattah el-Sziszi hatalomra kerülését és egy új, Mubaraknál sokkal elnyomóbb diktatúra kiépülését. “

A közlemény egyelőre semmiféle reakciót nem váltott ki a nyugati körökben, valamint Kairó sem kommentálta az elhangzottakat. Mohamed Murszi bukása (2013 nyara) óta szinte állandósultak a tüntetések és az összecsapások a betiltott Muszlim Testvériség és az új katonai kormányzat között. Egy januári felmérés szerint már tavaly óta 1400-ra nőtt a halálos áldozatok száma. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez