Már tudjuk, hogy mikor lesznek az elnökválasztások Egyiptomban

Az Egyiptomi Választási Bizottság tegnap bejelentette, hogy május 26-án és május 27-én fogják tartani az elnökválasztást az észak-afrikai országban. Sokan Fattah el-Sziszit tartják a legesélyesebbnek, aki megbuktatta Mohamed Murszi iszlamista elnököt. Azonban a hétvégén egy érdekes közvélemény-kutatásra került sor, amelyből kiderül, hogy korántsem biztos a volt védelmi miniszter “elsöprő” győzelme.

A regisztrációs időszak március 31-től egészen április 20-ig tart, ekkor kell egy jelöltnek 25 000 aláírást összegyűjtenie, hogy indulni tudjon az elnökválasztáson. Viszont nem ennyire egyszerű a feladat: a jelöltnek a 25 000 aláírást 15 egyiptomi kormányzóságból kell összegyűjtenie, tehát kormányzóságként legalább 1000-et kell kapnia, különben nem indulhat a választáson. A bizottság április 30-án teszi közzé a teljes névlistát.

A kampányidőszak május 3-tól egészen május 23-ig tart, s magára a választásra 26-án és 27-én kerül sor. Az eredményeket június 5-én teszik közzé, s ha döntetlen lenne a végeredmény, akkor június 16-án és június 17-én tartanák a második fordulót. Egyelőre még a politikai szakértők és elemzők sem tudják felmérni, hogy vajon mennyi elnökjelöltre lehet számítani a választásokon, mivel ezt az új rendszert csak a 2014-es egyiptomi alkotmányban vezették be, s még nem volt “gyakorlatban letesztelve.”

Annyi biztos, hogy az egyiptomi vezérkari főnök és védelmi miniszter indulni fog a 2014-es elnökválasztáson. Fattah el-Sziszi tábornok a múlt héten lemondott a posztjáról, hogy jelöltetni tudja magát, mivel az egyiptomi törvények szerint tilos katonának indulni az elnökségért, addig amíg nem mond le a hadseregben betöltöltött pozíciójáról. ” A mai napon utoljára látják rajtam ezt a katonai egyenruhát. Eddig ért az a megtiszteltetés, hogy ebben az uniformisban védhettem a hazámat a külső és a még veszélyesebb belső ellenségtől.” – jelentette ki a volt védelmi miniszter, amikor lemondott a posztjáról.

Sziszi biztos a győzelmében, mivel bízik abban, hogy Murszi megbuktatásával és a különböző gazdasági-szociális problémák megoldásával az egyiptomiak többsége rá fog szavazni. Azonban a Baseera – Egyiptomi Közvélemény- és Piackutató Központ – legújabb felmérésében egy meglepő eredmény született: csupán a megkérdezettek 39 százaléka szavazna Sziszire a májusi elnökválasztáson.

Március elején még a megkérdezettek 51% szavazott volna rá biztosan, most azonban jelentősen emelkedett a kétkedők és a “billegők” száma. A válaszadók 59 százaléka nem tudja, hogy kire adja le a szavazatát. A közvélemény-kutatás rávilágított pár érdekes dologra. Sziszinek csak a városokban nagy a népszerűsége, a vidéken még csak a 40 százalékot sem éri el. A férfiak közel fele rá szavazna, s a nők 45 százaléka is őt látna szívesen elnöknek. Ám a legnagyobb “törés” az idős és a fiatal generáció között húzódik: az 50 év felettiek több mint fele Sziszire adná le a voksát, miközben a fiatalok, azaz 18-29 közöttiek, körében csak 35 százalékos a volt védelmi miniszter támogatottsága.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez