Az új szíriai ortodox püspök Aszadnál járt

Április elején kinevezték Szíria új ortodox püspökét II. Ignatius Afrám Karimot. Ezen a héten már beiktatták a hivatalába és találkozott Bassár el-Aszaddal is. Fő célkitűzésének jelölte meg a vallások közötti béke elősegítését és a szélsőséges iszlamizmus elleni harcot.

A szíriai államfő tegnap fogadta az ortodox püspököt és annak küldöttségét Damaszkusz városában. Bassár el-Aszad gratulált és örömét fejezte ki Karim kinevezéssel kapcsolatban és reméli, hogy püspök hozzájárul a vallások közötti béke elősegítéséhez. Karim szerint az ortodox keresztények továbbra is nemet mondanak a szélsőséges iszlamizmusra és terrorizmusra, valamint az egyház tagjai továbbra is az együttműködést fogják hangoztatni a keresztények és a muszlimok között. „Számunkra most Damaszkusz jelenti Antiochiát, amely a kereszténység egyik központja volt a Római Birodalom idején.” – jelentette ki Karim.

Ezenfelül a püspök komoly aggodalmának adott hangot és ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy igyekszik egybetartani a szír keresztény közösséget, mivel sokan elmenekültek az arab országból. A különböző terrorista csoportok – ISIL és al-Nuszra Front – által elkövetett atrocitások és vallásüldözés miatt rendkívül nehéz a keresztények élete. A szélsőségesek ugyanúgy célpontnak tartják őket, mint a síita alavitákat. Ezzel kapcsolatban el is terjedt egy mondás a frontokon: „ az alavitákat a sírba, a keresztényeket Bejrútba.” A becslések szerint eddig 450 000 hagyták el az arab országot és laknak jordániai, libanoni és török menekülttáborban. Más keresztények az európai országokban találtak maguknak menedéket.

II. Ignatius Afrám Karim 1965-ben született Szíriában. Először Libanonban, majd Egyiptomban – a kairói kopt keresztény szemináriumon – és Írországban kapott képzést. 1996-ban pedig kinevezték a szír ortodox egyház azon érseksége élére, amely az Egyesült Államok keleti partvidékén működő egyházmegyéket fogja össze. A szír ortodox egyház élén a hitközösséget 1980 óta irányító, márciusban elhunyt I. Ignatius Zakka Ívász pátriárkát váltja, akit Ferenc pápa “a keresztény világ kiemelkedő lelki vezetőjének” tartott.

Karimot a Szíriában dúló harcok miatt Libanonban választották meg, de a pátriárka kijelentette, mielőbb vissza akarja tenni a székhelyét Damaszkuszba. “Úgy vélem, a szír ortodox egyháznak sohasem lett volna szabad elhagynia a szíriai fővárost, mert az a megfelelő hely a működéséhez. Kész vagyok rá, hogy visszatérjek szülőhazámba és új pásztorként szolgáljam az egyházamat.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez